Издания / премиери

Премиера на романа "Демони" от Борис Роканов

Първа книга от поредицата „Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем“

Премиера на романа "Демони" от Борис Роканов


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет-45" и Галерия "Кръг +" Ви канят на

Премиера на романа "
Демони" от Борис Роканов

Това е първата книга от романовата поредица „Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем“ на Борис Роканов.

. Представя: Миглена Николчина
. Със специалното участие на
Ваня Щерева

30 март (вторник), 18:00 ч.
Галерия "Кръг +", ул. "Будапеща" 5


◊ ЗА АВТОРА

Борис Роканов е роден на 12.11.1961 г. в град Кюстендил. Автор е на поетичните книги: “Предчувствия” (1989), “Моята игра” (1993), “От Б до Р” (1995), “Стихотворения" (1999) и "Великолепни стихотворения" (2009); на две книги за деца: “Български народни приказки прочетени от Борис Роканов” и “Старото барабанче”, на литературни анкети с Блага Димитрова и Екатерина Йосифова, както и на антологията “Стих и четка, един проект на Борис Роканов” (1997).

Автор на 12 изложби живопис (София, Пловдив, Варна и Бургас), на 4 арт-проекта, представени в НХГ – София, ГХГ – Пловдив, Празници на изкуствата “Аполония” и СБХ – София.

Носител на три национални литературни награди.


◊ ЗА КНИГАТА

Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем
от Борис Роканов

"Навярно трябва да се хиперболизира образът на света, за да разберем колко е дълбока тинята, която газим – като се започне от по-далечната история, мине се през застоялите мочурища на лелеяното „зряло социалистическо общество” и се стигне до днешното нерадостно риалити шоу. По същия начин на нивото на междуличностните отношения. Толкова наслоени щампи, толкова стереотипи ни сковават – и той: направо с чука, всичко ще разбива. А всъщност май просто му се ще да го обичат и да му се възхищават. Става въпрос за главния герой от романа „Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем” – който впрочем се казва Борис Роканов, но не бива да го бъркаме с автора.

Невероятна смесица на класически разказ с обрати от ежедневната реч, сред които току се пръква някоя алюзия от световната литература или гангстерска история, реално разпознаваеми лица се забъркват във фантасмагорични авантюри, убедителни именно със своята абсурдност.

Смешното изскача от самите ситуации, сякаш точно там, където най-малко го очакваш, често пъти резултат от общоприета баналност, на която никой до момента не е обръщал внимание.

Аз не съм див, но мнението на хората е такова – казва героят Боби в Книга първа „ДЕМОНИ” от романовата трилогия „Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем”.
Светла Кьосева, в. „Литературен вестник” и
Електронно списание LiterNet ("Да не се бърка с автора")
 

„Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем“ е прекрасна история за хора. Всъщност това е тайният свят на всеки човек. Дочути в детството думи, неясни действия, необясними обрати – всичко, което едно дете събира в себе си и навързва в страшно-смешната приказка ЖИВОТ.

И пак, докато четях книгата, си помислих, че добрият автор е дете. Завива се вечер през глава и остава насаме със своите странни играчки – спомените. Остава сам в онова място, наричано минало... което всъщност ни е нужно в настоящето. И някаква носталгия ме обзе, тъга... Посмях се... Прииска ми се пак да съм малка.
Това ще направи и с вас „Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем“.
Мария Станкова


"...Вече 12 часа Борис Роканов ме возеше от Дуранкулак до Пловдив и аз не му се ядосвах. Бъбрехме си. Казах, че всички важни за мен и моето поколение поети издадоха романи, всички без Роканов – и до края на това дълго пътуване (два дни!) го навивах да напише роман.

И той го направи! Какво стана, какво се получи? Нищо повече, освен грандиозен роман в не знам вече колко части. Замисълът на автора е грандиозен, а първата част вече е факт... Нарича се "Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем (Книга първа: ДЕМОНИ)". Купете я и ако съжалите след прочита, лично аз ще ви върна парите.

"Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем" е снимка, което потвърждава убеждението, че великите произведения започват и свършват внезапно. Ще видите, аз не лъжа."
Тома Марков


„Боре, не си лирик ти, сбъркал си музата! С такова вродено чувство за хумор, направо ще ми изядеш сатиричния хляб :))))”
Ivailo Dimanov
(Пост във Фейсбук, без разрешението на автора)Български народни приказки, прочетени от Борис Роканов
от Борис Роканов

Приказките в тази книга са преразказани от Роканов както под въздействието на българския фолклор, така и с помощта на цитати от най-добрите ни живописци от 20-те и 30-те години на ХХ век – Иван Милев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник,
Николай Райнов, Златю Бояджиев. В тази връзка в текстовете на приказките са имплантирани фрагменти от техни произведения. Поведен в своята творческа стратегия от приказката "Ум имам, пари нямам", адаптиращият фолклорните послания Роканов отново дава израз на своята комбинативност и изобретателност – качества, които са особено ценени и култивирани и от българския народ.

Автор: ИК "Жанет 45"
24.03.2010 г. 23:37
Посетено: 1344
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9589-premiera-na-romana-demoni-ot-boris-rokanov