Издания / премиери

Представяне на "Ванда в страната на българските чудеса. Спомени и размисли"

Мемоарна книга на Ванда Смоховска-Петрова

Представяне на "Ванда в страната на българските чудеса. Спомени и размисли"


◊ СЪБИТИЕТО

Полският институт в София най-любезно Ви кани на

Представяне на книгата на Ванда Смоховска-Петрова „Ванда в страната на българските чудеса. Спомени и размисли”
(Издателство “
Валентин Траянов”, превод – авторката и Вера Деянова).

Книгата ще представят проф. Светлозар Игов и Вера Деянова.


22 март 2010 г., понеделник, 18 ч.,
Полски институт, ул. “Веслец” № 12
Вход свободен


◊ ПОВЕЧЕ
 
Мемоарната книга е писана в края на 90-те години на миналия век и проследява житейските перипетии на варшавското момиче, доведено от войната в България, за да израсне тук като задълбочен наблюдател на българското битие и цял живот да гради мостове на любов и разбирателство между българската и полската култура. Увлекателен разказ за преживяното и споделен духовен опит на човек, превърнал българската съдба в тема на научните си занимания, а полската – в източник за вдъхновение. Книга изповед и завет, подкрепящ с мъдрост, обич и вяра.

Ванда Смоховска-Петрова (род. 30 юни 1919 г. във Варшава) завършва педагогика и славянски филологии в Софийския университет. Доктор на филологическите науки, изтъкнат литературовед и българист, изследовател на Българското възраждане. Работи в Института за литература на БАН (от 1960 г.), Радио София, Полския културен и информационен център (1950-1952). Автор на многобройни статии и студии, посветени на полската класическа и съвременна литература, на българо-полските литературни връзки. Автор на книгите: "България в творчеството на Зигмунт Милковски (Теодор Томаш Йеж)" (1955); "Неофит Бозвели и българският църковен въпрос (Нови данни из архивите на княз Адам Чарториски)" (1964); "Михаил Чайковски - Садък паша и Българското възраждане" (1973); "Национално своеобразие на литературата на Българското възраждане" (2003); "Пътят към смъртта и възкресението у Достоевски" (2008).

Проф.
Светлозар Игов (1945 г.) - литературен историк и критик, поет, есеист, романист, преводач. Автор на над 1000 публикации в литературната периодика, издал е над 30 книги. Работи в Института за литература при БАН и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Вера Деянова – изтъкната преводачка на полска литература. От началото на 90-те години излизат преводите й на големи полски творци: Чеслав Милош - "Поробеният разум" и "Крайпътно кученце",
Збигнев Херберт - "Силата на вкуса", "Варварин в градината" и "Натюрморт с юзда", поезия на Ева Липска и Ришард Криницки, произведения от областта на хуманитаристиката (история, социология, философия).
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
19.03.2010 г. 17:59
Посетено:
2067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9561-predstavyane-na-vanda-v-stranata-na-balgarskite-chudesa-spomeni-i-razmisli