Издания / премиери

Русенски журналисти написаха книга за Тодор хаджи Станчев

Преди 130 години възрожденецът е издавал вестник "Славянин"

Русенски журналисти написаха книга за Тодор хаджи Станчев



◊ СЪБИТИЕТО

На 12 март в КДК в Русе журналистите Габриела Стефанова от в. „Утро” и Александър Недков от РТВЦ „Север” представиха творчеството на талантливия редактор Тодор хаджи Станчев, издавал вестник „Славянин” в града ни. „Вестникарят, вестникът” е книгата, която се издава с подкрепата на СБЖ.

На 25 юни 2009 се отбелязаха 160 години от рождението на възрожденеца. Интересът към русенеца Тодор хаджи Станчев е основателен, проучванията им доказаха, че това е надарена личност, театрален деец, известен общественик и издател в града.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Истински воаяж във времето са направили двамата журналисти, като изваждат подробно факти от неговата вестникарска и издателска дейност. Всъщност при внимателен прочит става ясно, че почти нищо не се е променило във времето, тоест и тогава, преди 130 години, е имало недоразумения в градската управа, колко пари са били похарчени за ремонта и слагането на френските павета на главната улица, защо заплатите на министрите са толкова големи и т.н. Прави впечатление позицията на главния редактор от извадките, които са публикувани в книгата. Тодор хаджи Станчев се оказва човек, който има ясна позиция и смело от трибуната на вестника се обявява срещу политическите игри на Стефан Стамболов, против засилената русофилска политика и т.н. Освен това Тодор хаджи Станчев е автор на първите светски хроники във вестника.

Книгата е написана увлекателно и интересно, подкрепена е с факти от вече пожълтелите страници на вестник „Славянин” и ни напомня, че единствено хората са се сменили, а кризата и мястото на действие като че ли остават запазени.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.03.2010 г. 17:11
Етикети:
Посетено:
1903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9517-rusenski-zhurnalisti-napisaha-kniga-za-todor-hadzhi-stanchev