Издания / премиери

Премиера на "Картини от три Българии" от Петко Бочаров

Премиера в Пловдив

Премиера на "Картини от три Българии" от Петко Бочаров


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет-45" Ви кани на

премиера в Пловдив на мемоарната книга
на
Петко Бочаров - "Картини от три Българии"

. Представя: Здравко Дечев

12 март 2010 (петък), 18.00 ч.

Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

"...Защо три Българии – защото съм живял в Царство България, живял съм при комунизма и в това, което днес наричаме „демокрация”. Всяка глава е един отделен кадър. Оказа се, че не мога да разказвам това, което е било, без да го свържа с настоящето, защото в повечето случаи проблемите, които изживяваме сега, са наследени от памтивека. Освен това, колкото и неудобни моменти да има в живота ми, реших, че не мога да ги отмина. Някои от тях ме омърсяват и последната глава от книгата е точно за това, което ме е омърсило. В края на краищата се получи една книга, която ме увлече, щом започнах да я чета отначало. Мисля, че ще бъде интересна за четене, защото, съгласете се, че не са много хората на 90 години, а ако ги има, в главите им не винаги всичко чатка, както трябва."


◊ ЗА АВТОРА

Петко Димитров Бочаров е роден през 1919 г. в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет.

През 1952 г. започва работа в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а после и като заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари в телевизионното предаване „Всяка неделя”. Редовните му изяви и колоритният му стил по горещи международни проблеми и събития го правят една от ярките фигури в телевизионния ефир през 70-те и 80-те години.

След 1990 г. Бочаров започва да пише и на вътрешнополитически теми. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око”, в радио „Свободна Европа” и в „Дойче веле”. Днес пише предимно за вестник „Новинар”.
Автор:
Яна Бойкова
Публикация:
11.03.2010 г. 16:21
Посетено:
1726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9505-premiera-na-kartini-ot-tri-balgarii-ot-petko-bocharov