Издания / премиери

Книга на Цветана Кьосева - представяне в Стара Загора

Съпругите на министър-председателите на България, управлявали в периода от 1879 до 1944 г.

Книга на Цветана Кьосева - представяне в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 март 2010 г. (вторник) от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, зала първи етаж ще се състои представяне новата книга на ст.н.с д-р Цветана Кьосева „Първите дами на Царска България”.

Думи за книгата и за автора от доц. д-р Цонка Каснакова-Иванова, историк, главен секретар на Тракийския университет.

Заповядайте!


◊ ПОВЕЧЕ

Авторката, в момента директор на Националния исторически музей, представя живота на съпругите на министър-председателите на страната, управлявали в периода от 1879 до 1944 г. На основата на документи от българските архиви показва ролята на първите дами в родната история, защото е добре известно, че до държавниците винаги са бдели силни жени. Изводите, до които Цветана Кьосева стига като историк, са многозначни и за съвременното българско общество. 

Цветана Кьосева е автор на 6 монографии, над 100 публикации в научни издания и повече от 150 научно-популярни статии. Работи като и.д. директор на Националния исторически музей в София и хоноруван доцент по музеология в Нов български университет. Член е на международната организация на музеите – ИКОМ, и на Българския национален комитет на ИКОМ. Работи в областта на история на България ХІХ-ХХ в., българо-руски и българо-съветски отношения ХХ в., руска емиграция в България 20-50-те години на ХХ в., съвременна музеология.

Автор:
РБ "Захарий Княжески"
Публикация:
08.03.2010 г. 14:45
Етикети:
Посетено:
1631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9487-kniga-na-tsvetana-kyoseva-predstavyane-v-stara-zagora