Издания / премиери

Нов брой на русенското списание за литература и култура "Брод"

Силно присъствие и впечатляващи дебюти в новия брой

Нов брой на русенското списание за литература и култура "Брод"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат новият, седми по ред брой на русенското списание за литература и култура "Брод".

Броят прави няколко премиери на художествени текстове. В него е публикуван откъсът от новия роман, върху който в момента работи писателят Емил Андреев - "Лудият Лука". За първи път на страниците на "Брод" излиза на бял свят есето "Медуза, споделената" на Митко Новков. И отново за първи път - на страниците на "Брод" дебютира с разкази Роман Димитров: нестандартни, провокативни, с нетривиално чувство за хумор и стържещи като нокът по стъкло.
 

◊ ОЩЕ В БРОЯ

Специален акцент в броя е поставен върху театралната тема. Посвещението е на големия режисьор Слави Шкаров, работил години в русенския театър. Спомени за Слави разказват художничката и дългогодишен сценограф на русенския театър Виолета Радкова и актьорът Иван Самоковлиев.

Ракурсът "Сцена" е развит и в текста на театроведа Крум Гергицов, и в режисьорската интерпретация на Аделаида Якимова-Фурнаджиева на вечната тема "Моцарт". Впечатляващ е тандемът на русенската разказвачка Диана Ковачева и художничката Еслица Попова, която живее между Париж, остров Сен Мартен и Русе.

В рубриката "Поезия" са представени стихове на Роман Кисьов, Пламен Павлов, Илия Деведжиев, Йордан Йорданов и Огнян Кожухаров, а откритието на "Брод" е младата поетеса Снежана Онова.

Броят включва новелата на младия русенски прозаик Иван Костадинов, есе на Георги Иронов и преводи на стихове на именития френски автор от румънски произход
Матей Вишниек, в превод на Огнян Стамболиев.

Рубриката "Книжарница" по традиция прави преглед на издадена в Русе книжнина.

Автор:
Публикация:
27.02.2010 г. 21:10
Посетено:
1753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9440-nov-broy-na-rusenskoto-spisanie-za-literatura-i-kultura-brod