Издания / премиери

Премиера на книгата "7 Коледни разказа" от Деян Енев

Съвременна българска проза

Премиера на книгата "7 Коледни разказа" от Деян Енев


◊ СЪБИТИЕТО
  
ИК "Жанет 45" и книжарници "Пингвините" Ви канят
(с идеята да си припомним неотдавна отминалия Коледен дух)

на премиера на книгата "7 коледни разказа
" от Деян Енев
   
Представя Калин Терзийски

24 февруари (сряда), 18:30 ч.,
кафе-книжарница "Пингвините"
ул. "Граф Игнатиев" 18, Orange center, ет. 4


◊ ОТКЪС ОТ КНИГАТА

7 коледни разказа
от Деян Енев


След двайсет и повече години брак Николай познаваше Марина като петте пръста на ръката си. Знаеше колко е криво сега, че Славко няма да си дойде. И че всичките пари, които изкарваха, едва стигаха за текущите разноски и за студентската такса на Славко, макар и единият, и другият да работеха, кажи-речи, денонощно. Двамата даже се бяха разбрали нищичко да не си подаряват. Но все пак той беше взел една шнола за коса и един парфюм. Обяснението за шнолата беше следното. Навремето, в студентските им години, и двамата страшно харесваха разказите на О'Хенри.
И особено един разказ, май че се казваше „Даровете на влъхвите“, за двама млади, които нямали пари за коледни подаръци и затова момичето си отрязало и си продало дългата красива коса, за да купи на любимия си ланец за часовника – единствената му хубава и скъпа вещ, а той междувременно си продал часовника, за да купи гребенчета за дългата красива коса.
Такива работи.
Откъс от "Коледен разказ"


◊ ЗА АВТОРА

Деян Енев е роден през 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две деца. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ “Комуна”, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист.

Издал е седем сборника с разкази: "Четиво за нощен влак" (”Народна младеж”, 1987); "Конско евангелие" (УИ „УИ "Св. Климент Охридски
”, 1992); "Ловец на хора" (ИК ”Христо Ботев”, 1994) – Годишната награда за белетристика на издателството, преведена в Норвегия през 1997; "Клането на петела" (ИК ”Весела Люцканова”, 1997); "Ези-тура" (изд. ”Балкани”, 2000) – Националната награда за българска художествена литература “Хр. Г. Данов” и Годишната литературна награда на СБП; "Господи, помилуй" (ИК "Жанет-45", 2004) – Голямата награда за нова българска проза “Хеликон”; “Всички на носа на гемията” (изд. ”Фама”, 2005; изд. "Фабер", 2007, изд. "Сиела", 2009) – сборник с 61 избрани разказа – Годишната награда на името на Георги Караславов, 2006 г. В края на 2006 г. Д. Енев получава наградата за къс разказ “Златен ланец” на в. “Труд”. През 2009 г. в изд. "Сиела" излизат сборниците му с есета и портети "Хора на перото" и с разкази - "Градче на име Мендосино".
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
21.02.2010 г. 18:29
Посетено:
1538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9397-premiera-na-knigata-7-koledni-razkaza-ot-deyan-enev