Издания / премиери

Премиера на мемоарите на Петко Бочаров в София

По случай 91-я рожден ден на Петко Бочаров

Премиера на мемоарите на Петко Бочаров в София


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" и БТА

имат удоволствието да Ви поканят
по случай 91-я рожден ден на Петко Бочаров

на премиерата на мемоарната му книга "
Картини от три Българии"

18 февруари (четвъртък), 17:00 ч.
Фоайе - Пресклуб на БТА
бул. "Цариградско шосе" 49

• Пресконференцията по повод излизането на мемоарите на Петко Бочаров ще се състои същия ден 18.02.2010 от 16:00 ч. в пресклуба на БТА.


◊ ЗА АВТОРА

Петко Димитров Бочаров е роден през 1919 в София. Той е доайенът на българската журналистика.
В неотдавнашно интервю пред е-vestnik Бочаров коментира, че практикува вече 58 години и е най-възрастният действащ журналист в Европа, а може би и в Америка. Правил е анализи и коментари в почти всички български медии.

Петко Бочаров е роден в семейството на софийски адвокат. Завършил е Американския колеж и записал право в Университета. Тогава започва Втората световна война. "През ум не ми е минавало, че ще стана журналист. Виждах се по-скоро в академичната кариера - преподавател, професор... Войната всичко промени. Бях мобилизиран, служих в Скопие, накрая Девети септември обърна живота наопаки", казва Бочаров.

Опитът му да стане адвокат в края на 40-те години не успял. Издържал изпит за преводач от английски в БТА и бил назначен в "Международна информация". Въпреки достатъчното "черни точки" в биографията му, минал през всички стъпала - преводач, редактор, завеждащ отдел, та до заместник-главен редактор.

През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари във „Всяка неделя”. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око”, в радио „Свободна Европа” и в „Дойче веле”.

Прочутата фраза "Да, ама не!" произнася на 23 февруари 1992 в предаването "ТВ око". "Не съм я измислил тази фраза, чул съм я отнякъде - коментира днес Бочаров. - Аз само я употребих на подходящо място. Е, днес ми е приятно, че именно тя остава свързана с моето име".

По повод 90-та му годишнина през 2009 г. излиза негов юбилеен сборник с коментари:
. Петко Бочаров на 90? Не, ама да! Юбилеен сборник коментари 1988-2009
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
17.02.2010 г. 17:16
Посетено:
1828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9372-premiera-na-memoarite-na-petko-bocharov-v-sofiya