Издания / премиери

Премиера на „Колкото до Шотландеца” от Росица Ташева

Съвременна българска проза

Премиера на „Колкото до Шотландеца” от Росица Ташева


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Колибри" има удоволствието да ви покани на
премиерата на новата книга на
Росица ТашеваКолкото до Шотландеца. Роман”.

. Ще четем забавни откъси и ще пием червено вино.
. Книгата ще представи Силвия Чолева.

Очакваме ви тази сряда, 10 февруари 2010, 19 ч.,
в кафе-книжарница Пингвините, ул. "Граф Игнатиев" 18, ет. 4, Orange center.


◊ ЗА АВТОРА

Росица Ташева е родена в София, където завършва английската гимназия и френска филология в Софийския университет. Автор е на нашумелите хумористични книги „За дипломатите и хората” и „Домашен апокалипсис”. Работила е в агенция „София-Прес”, в посолството на Франция в София и в посолството на България в Париж. В момента е редактор в издателство „Колибри”. В неин превод от френски са излезли към 50 заглавия на автори като
Балзак, Мопасан, Флобер, Селин, Албер Коен, Сан Антонио, Милан Кундера.


◊ КНИГАТА

Kолкото до „Колкото до Шотландеца”, трябва да се знае следното: Шотландеца е художник от онези, които отдавна не рисуват. Освен че не рисува, Шотландеца прави още няколко неща в живота си: жени се, търси си работа, сънува думи, посещава любимите си кръчми и се опитва да продаде картина. Иначе му трябват две неща – пари и любов.

Заедно с Шотландеца по страниците на книгата шестват журналистът филолог и българофоб Бени и магистър-фармацевтката Соня, която рисува върху копринени шалчета, Стефан Социалния със Запорожеца и доктор Пешева със стиснатия си съпруг. Както и: 1 академик и 1 професор, 1 летяща котка и 1 плаващо куче, 1 тийнейджърка и 1 студентка. Както и: премиери, мандатоносители, родолюбци, терминатори и всякаква друга фауна. Както и: 1 тайнствена китайска мисъл и 1 не по-малко тайнствена картинка на делфин.

Цялата тази амалгама е описана с присъщото за авторката елегантно чувство за хумор, познато на читателя от първите й две книги.
Автор:
Жаклин Вагенщайн, изд. Колибри
Публикация:
09.02.2010 г. 23:08
Етикети:
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9321-premiera-na-kolkoto-do-shotlandetsa-ot-rositsa-tasheva