Издания / премиери

Нови изследвания за Димчо Дебелянов

Юбилеен сборник по случай 120 години от рождението на поета

Нови изследвания за Димчо Дебелянов


◊ СЪБИТИЕТО

Нови научни изследвания за Димчо Дебелянов е събрал юбилейният сборник по случай 120 години от рождението му. Той е издание на Института за литература при БАН и издателство „
Захарий Стоянов“.

Съставители са Свилен Каролев и Людмила Хр. Малинова. В основата на книгата са докладите, изнесени на научна сесия, състояла се на 18 юни 2007 г.

Представяне на сборника ще се състои на 2 февруари 2010 г. в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от 17,30 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Творчеството и животът на Дебелянов са обект на нов изследователски поглед. В научните доклади присъстват различни теми. Обект на научен интерес са разностранността на неговия талант в поезията, хумора, сатирата, естетическите и философските му търсения и важни етапи на съзряването му, ролята му в развитието на националната ни литература, европейските аспекти и съизмеримост на изключителното му художествено наследство, нестихващата и до днес притегателна сила на неговата личност.

Авторите са Милена Цанева,
Петър Велчев, Иван Гранитски, Едвин Сугарев, Петко Тотев, Симеон Хаджикосев, Елка Димитрова, Свилен Каролев, Вихрен Чернокожев, Лора Шумкова, Пламен Дойнов, Славимир Генчев, Тодор Петров и Дойчо Иванов.

От книгата читателят ще научи подробности за гибелта на подпоручик
Димчо Дебелянов и за лобното му място.
Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
01.02.2010 г. 20:50
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9273-novi-izsledvaniya-za-dimcho-debelyanov