Издания / премиери

Гюнтер Грас "Старата камера"

Премиера на най-новия роман на Нобеловия лауреат

Гюнтер Грас "Старата камера"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Атлантис КЛ“
представя
романа на Нобеловия лауреат
Гюнтер Грас
"Старата камера"
в превод Любомир Илиев


Впечатления от книгата ще споделят писателят Емил Андреев, художникът Георги Георгиев и преводачът Любомир Илиев.

Водещ: Митко Новков

четвъртък, 04.02.2010, 18.00 ч.
в Гьоте-институт, ул. „Будапеща“ 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

„Имало едно време един баща, който, понеже остарял, свикал своите синове и дъщери – на брой четири, пет, шест, осем – и те след дълго протакане склонили. Ето ги, седят на една маса и ей сега ще се разбъбрят: всеки за себе си, всички един през друг, измислени ужким от бащата и според неговите словеса, но своенравни и без намерение да го щадят…”

И така, отдавна порасналите осем деца на Нобеловия лауреат се събират на раздумка. В оживени диалози те връщат лентата на сложния живот на семейството си и всеки посвоему си спомня за баща си, за детството, за чудотворната камера на фотографката Мария и нейните смайващи фотоси.

„Щракай, Марихен!”, провиква се писателят всеки път, когато вярната му приятелка трябва да снима нещо за него. Моменталните снимки на Мария наистина са забележителни, понеже старата й бокс-камера „Агфа” не е като другите камери: откакто е оцеляла през войната, тя пресъздава не само действителността, а може да вижда както в миналото, така и в бъдещето, да запечатва желания и страхове.

„Старата камера” всъщност е продължение на автобиографията на Гюнтер Грас (Günter Grass), подхваната с нашумялата книга „Да люспиш лука” (Beim Häuten der Zwiebel), но в нея преобладават пастелните багри на мъдрата житейска есен.

Остроумно, забавно и поучително четиво, излязло изпод перото на Нобеловия лауреат Гюнтер Грас.


√ Запознайте се с първа глава от романа на Гюнтер Грас "Старата камера" - благодарение на любезното съдействие на издателство "Атлантис КЛ" - във февруарския брой на Електронно списание LiterNet.

Автор:
31.01.2010 г. 20:36
Посетено: 896
Етикети: Гюнтер Грас
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9266-gyunter-gras-starata-kamera