Издания / премиери

Премиера на сборника "Interface Sofia / Интерфейс София"

Заключение на проекта на ИСИ – София "Визуален семинар"

◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за съвременно изкуство – София
ви кани на

премиерата на сборника „Interface Sofia / Интерфейс София”

1 февруари 2010 г., понеделник, 18.00 часа,
Софийски университет, Нова конферентна зала


Съставител: Александър Кьосев, редакция:
Александър Кьосев, Мария Василева, Лъчезар Бояджиев, дизайн Кирил Прашков
 
София, издателство "
Изток-Запад", 2006-09, 344 стр., български и английски език


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книгата „Интерфейс София” е своеобразно концептуално заключение на проекта на ИСИ – София „Визуален семинар” (ръководител: Яра Бубнова, ръководител Програма Стипендианти: Александър Кьосев) в рамките на relations – проект, иницииран от Федералната културна фондация на Германия.

Авторите (по реда на съдържанието) са: Яра Бубнова, Ангел В. Ангелов, Димитър Камбуров, Боян Манчев, Лъчезар Бояджиев, Ирина Генова, Ивайло Дичев, Васил Видински, Кирил Прашков, Недко Солаков, Мария Василева, Александър Кьосев. Включена е и дискусията „Столични изгледи” с водещ Регина Битнер. 

Книгата е богато илюстрирана с работите на стипендиантите на „Визуален семинар”, на чуждестранните художници, участвали в различни модули на проекта, с визуален материал, съпътстващ дискусиите и конференциите, както и с авторски фотографии.

„Визуалният семинар”, в който участваха художници, фотографи, дизайнери, изкуствоведи, културолози, философи, архитекти, арт-мениджъри и други свободни софийски интелектуалци, имаше за задача да анализира и да се намеси чрез художествени и изследователски проекти, но също и чрез големи публични дискусии и чрез цяла поредица от публикации в брутално променящата се визуална среда на София по време на преход.

Дали и доколко успя, къде и защо не успя? „Интерфейс София” e своеобразна равносметка на колективните усилия. Надяваме се, че книгата отваря възможности и за нови визуални политики.

Книгата ще бъде представена от проф. Мая Грекова (СУ), социолог, специалист по градски изследвания,  доц. Георги Станишев, архитект, теория на архитектурата (ВИАС) и студентите от магистърска програма „Изкуства и съвременност” Ана Благова, Албена Николова и Любомир Пожарлиев. Те ще говорят за сборника, но едновременно с това и за визуалната култура на София от последните години, за нови възможни намеси и проекти за участие в нейната променяща се среда.

След премиерата ви каним на чаша вино в ресторант „Алма Матер” в сградата на Софийския университет.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
25.01.2010 г. 00:04
Етикети:
Посетено:
1294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9226-premiera-na-sbornika-interface-sofia-interfeys-sofiya