Издания / премиери

Премиера на "Никога. Други стихове" от Живка Балтаджиева

Премиера в София

Премиера на "Никога. Други стихове" от Живка Балтаджиева


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет-45" и Галерия "Кръг +" сърдечно Ви канят на

Премиера на поетичната книга "Никога. Други стихове" от Живка Балтаджиева

Представя: Митко Новков

20 януари (сряда), 18:00 ч.
Галерия "Кръг +", ул. "Будапеща" 5

Вход свободен


◊ ЗА АВТОРА

Живка Балтаджиева е родена на 23 септември 1947 година в София, но детството и юношеството й преминават в Сливен. През 1971 завършва българска филология в СУ “Климент Охридски”. Работила е в Българско национално радио и по-късно, след пет години безработица, в отдел “Поезия” на списание "Пламък". От 1994 преподава българска литература в Комплутенския университет в Мадрид.

Автор е на четири стихосбирки: "Слънчево сплитане" (1971), "Дневно осветление" (1982), "Безродни митологии" (2007), "Никога. Други стихове" (2010). Също така на сценариите на редица документални филми на режисьори като Оскар Кристанов и Юри Жиров, както и на множество преводи от и на различни езици.

В Испания е публикувала в превод от български: "Пространства" (2006), антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; 29 поеми от Николай Кънчев (2005); "Тайнственият рицар на свещената книга" на
Антон Дончев (в съавторство, 2003), както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, Иван Цанев, Георги Борисов, Георги Господинов Рада Панчовска и някои свои стихове.

Автор е и на ред публикации на испански език в специализирани списания и книги, на изследвания върху определени аспекти на българската литература и на творчеството на значими български и испански творци.

Участва редовно в международни литературоведски конгреси в Испания, както и в Португалия и Италия.


◊ КНИГАТА

Никога. Други стихове
от Живка Балтаджиева

Творчеството на Живка Балтаджиева критиката определя като нетипично за българската поетична традиция, поезия повече на разума, отколкото на сетивността.

Наблюдателите подчертават и особения стил на стихотворенията й, изградени от много къси фрази, които казват всичко директно и попадат точно в целта.


Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
15.01.2010 г. 16:21
Посетено:
1402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9184-premiera-na-nikoga-drugi-stihove-ot-zhivka-baltadzhieva