Издания / премиери

Премиера на "Деветият вал на отвъдното" от Марин Бояджиев във Варна

Преосмисляне на пророчествата на Ванга

Премиера на "Деветият вал на отвъдното" от Марин Бояджиев във Варна
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 15 януари 2010, петък, от 18.00 ч. в Галерия „Актив Арт” (ул. „Дунав” 5, Варна) ще се състои премиерата на книгата „Деветият вал на отвъдното” от Марин Бояджиев, изд. „Фрувег-ПЗП”, 2009 г. Третото, преработено и допълнено издание на „Чувам небесните камбани” - опит за анализ на живота и уменията на пророчицата на ХХ век Ванга, ще представят Виолета Тончева - литературен критик и Николай Радев-Алдебаран - астролог, езотерик и писател.

Авторът Марин Бояджиев, започнал пътя си на журналист и поет от Варна, ще очаква колегите на медийната среща в галерията от 14.00 ч.

От 15 януари книгата „Деветият вал на отвъдното” ще се разпространява, освен в книжарниците, и заедно с вестник „Психо”.


◊ ЗА КНИГАТА И ПРОРОЧЕСТВАТА

В началото на 2010 г. медиите изровиха катастрофичния сюжет за края на света от Календара на маите, древнокитайската Книга на промените, Пророчеството Орион за съдбоносната смяна на полюсите, сравниха всичко това с последиците от глобалното затопляне и хвърлиха в смут аудиторията, дори тя да не си го признава. Наистина много от световните религии и най-известните пророци са предсказали, че нещо ще се случи около 21.12.2012 г., но дали това ще бъде онзи библейски Страшен съд с Всемирния потоп или пък човечеството ще успее да преосмисли разрушителното си поведение и ще заработи инстинктът му за самосъхранение...

Надеждата на Марин Бояджиев, автор на книгата „Деветият вал на отвъдното”, изд. „Фрувег-ПЗП”, 2009 г., се насочва към втория сценарий. Бъдещето го занимава отдавна, още от чудодейното му оздравяване и съновидението, събудило интереса към феномена Ванга: „Отдавна се питам дали хората около мен умишлено си затварят очите и не искат да видят очевидното, или светът е толкова заболял от груб материализъм, че духовно отдавна е ослепял?”

Събрания обемен документален материал за пророчицата журналистът изследва хронологично, интерпретира го в исторически, географски и медицински аспект, търси аналози в митологията и литературата, използва аргументи от парапсихологията и езотериката, позовава се на астрологията и нумерологията, на християнството и теософията, на съвременните научни теории за микро- и макрокосмоса. Сглобяването на отделните елементи в „Чувам небесните камбани” отнема една седмица, книгата се изчерпва бързо, следва второ издание през 2002 г., допълнено с втора част „Деветият вал на отвъдното” и с предговор от основателя на Българското дружество по психотроника Кубрат Томов.

Девет години по-късно, вместо да направи обикновена допечатка на популярната книга, авторът замисля трето, преработено издание, в което добавя три нови глави. Обогатява анализите си за живота и уменията на пророчицата на ХХ век с още теории и хипотези за ясновидството и другите пси феномени, защото е убеден, че все някой трябва да направи още една крачка към обяснението, към обобщението. И защото, по всичко изглежда, времето, което ни остава за съдбоносни решения, намалява. С думите на Ванга: „Всяко живо същество, цялата Земя и цялата Вселена се подчиняват на строго определен космически ритъм и ред. Нарушаването на този порядък води до грешки, за които след това всички много тежко плащаме.”

Носеща кармата на балканския изначален културен кръстопът и наследието на древните атланти, траки, елини и всички други, живели по тези земи, Ванга получава по езотеричен път и висшата дарба да преодолява бариерата на времето. Тя пътува свободно напред и назад в него, провижда и предвижда съдбата на хората, за да ги лекува от болестите (резултат от грехове) и да ги напътства към усъвършенстването на духа. Да бъде нравствен коректив - в това, според автора на „Деветия вал на отвъдното”, се състои нейната голяма мисия на Земята. След Нострадамус, прорицателката е последната силна връзка на човешкия с космическия разум, допусната до онези загадъчни Акашови хроники, вселенската информационна банка, съхраняваща цялото знание.  

Ще дойде ли все пак Апокалипсисът?

Според „Деветият вал на отвъдното” и Ванга: „След девет години (след 2003 г.) ще дойде Краят на света. Земята ще се отвърне от слънцето, където е било горещо, ще има лед и много животни ще измрат. Хората ще почнат да воюват за енергия, но ще им стигне разум да спрат. А после времето ще се върне назад.”

Но това все още няма да е потопът: „Потоп ще има след 30–40 години. Голямо тяло ще долети до Земята и ще се блъсне във водата. Вълните ще погълнат много страни и слънцето ще угасне за три години.”

След тази катастрофа ще оцелеят само добрите, ще настъпи безсмъртие. След 21 години вече няма да се пътува по земята, влаковете ще летят на жици от слънчеви лъчи, нефтът ще бъде забранен. След 40 години ще изчезнат болестите, които познаваме, ще се появят нови, но и за тях ще бъде намерен лек, а истинското равновесие ще настъпи тогава, когато неземните същества започнат да говорят с хората. След още 200 години...

Разбира се тези, както и всички предсказания на Ванга, са обвързани с условията на тяхното сбъдване и точно тук би трябвало да открием необходимия оптимизъм за бъдещето. Добро ще има, единствено ако ние самите го пожелаем. Ако го сътворим. Ако го направим по-голямо от злото. Изборът е труден, защото е постоянен и се отнася дори до най-дребния детайл от всекидневието. Заложен в диаболичната същност на света, той е свободен, но и еволюционен. Нашият избор всъщност е нашият дар, както обобщава в иносказателната си реч българската пророчица: „Във всеки човек има добро и зло. Така е устроен човекът, така е устроен светът. Нужно е търпение. Земята иска дар за това, че сме дошли и живеем на нея”.


◊ ЗА АВТОРА

Марин Бояджиев (Марин В. Маринов) е роден в Мурна, сега Комунари, Варненско. Завършва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" специалностите „Български език и литература" и „История". Работи като журналист и учител, сега във фирма за куриерски услуги. Основава Кабинета на младия литературен работник - Варна, Кръг 39, публикува стихове в централния и местен печат. Автор е на книгите „Денонощни аберации", „Мистерията „Курск", „Чувам небесните камбани" и „Деветият вал на отвъдното".

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.01.2010 г. 13:24
Етикети:
Посетено:
3561
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9169-premiera-na-devetiyat-val-na-otvadnoto-ot-marin-boyadzhiev-vav-varna