Издания / премиери

Вечер с поезията на Алън Гинзбърг и Владимир Левчев

Представяне на две стихосбирки

Вечер с поезията на Алън Гинзбърг и Владимир Левчев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Колибри
" и издателство "Сиела"

Ви канят на вечер с книгите

"Вой. Избрани стихове" от Алън Гинзбърг
,
двуезично издание, превод Владимир Левчев
и
"Любов и смърт" от Владимир Левчев
,

със специалното участие на Румен Спасов - китара.


София, 7 януари, четвъртък, от 19.00 ч.
столичен клуб "Библиотеката" в Националната  библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

(В рамките на клуба Spirt & Spirit)


◊ ПОВЕЧЕ

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продавала в по-голям тираж от „Вой и други стихотворения“ на Алън Гинзбърг. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си беше най-известният жив американски поет.

Алън Гинзбърг (Allen Ginsberg) е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз
и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман „По пътя“ (On the Road) на другия прочут битник и негов приятел – Джак Керуак (Jack Kerouac). Издава първите си книги през 1956 г. в „Сити Лайтс“, издателството на поета Лорънс Фърлингети (Lawrence Ferlinghetti) в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямс (William Carlos Williams). За тази книга Гинзбърг е даден под съд за „неморално“ съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън (Bob Dylan) или Пол Макартни (Paul McCartney). „Първата мисъл – най-добрата мисъл“, т.е. „джазовата“ спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг (Allen Ginsberg). До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт „Наропа“ и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.


Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ (1982–1990). Oт януари 1989 г. издава забраненото независимо списание „Глас“, член е на изпълнителния комитет на „Екогласност“. След 1990 г. работи като заместник-главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на Свободно поетическо общество. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета и български език към Държавния департамент и издава три стихосбирки на английски език. От есента на 2007 г. е асистент-преподавател по литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 13 стихосбирки, два романа – „Крали Марко. Балканският принц
“ и „2084-та“, както и на множество статии. През 2007 г. публикува „Кой сънува моя живот“ – том с негови избрани стихове, писани между 1977 и 2007 г., а през 2009 г. излиза „Любов и смърт“. Владимир Левчев е преводач на български на поезията на Алън Гинзбърг, Томас С. Елиът, Одисеас Елитис, Стенли Кюниц, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др.
Автор: Колибри
04.01.2010 г. 15:17
Посетено: 1447
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9139-vecher-s-poeziyata-na-alan-ginzbarg-i-vladimir-levchev