Издания / премиери

Премиера на "Моята баба. Името й беше Херануш"

За първи път на български език книгата на известната турска адвокатка Фетхие Четин

Премиера на "Моята баба. Името й беше Херануш"


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 декември (неделя) от 17 часа в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София

ще бъде представена на български език книгата на
турската адвокатка Фетхие Четин “Моята баба. Името й беше Херануш”.

Премиерата на книгата “Моята баба” се организира с любезното съдействие на Соня Бедросян-Авакян и “Парекордзаган-София”. Събитието ще бъде част от коледния концерт на Камерния оркестър на “Парекордзаган-София” под ръководството на Бедрос Папазян. В концерта ще участват Хайгашот Агасян и децата от детска градина “Калина Малина” в гр. Пазарджик. Авторката Фетхие Четин също е поканена да присъства на премиерата.

Книгата се издава за първи път на български език от издателство “Арарат Нюз-Пъблишинг” с предговор от Агоп Орманджиян. Приходите от продажбата, по желание на издателството, ще бъдат дарени за построяването на Арменската църква в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРКАТА

“Моята баба” съдържа спомените на Херануш Гадарян, оцеляла жертва от Арменския геноцид, прекръстена Сехер и насилствено помохамеданчена през 1915 г.

Било един горещ ден в арменското село Хавав в областта Харпут, днешна Турция. Херануш била най-голямото от три деца. Била на 9 години, когато турски стражар я изтръгнал от ръцете на майка й Искухи. Съдбите на Искухи и Херануш повече никога не се пресекли. Години по-късно родителите на Херануш починали в САЩ, на 9 000 километра разстояние от Харпут. Херануш имала да каже толкова много неща на останалите от семейство Гадарян. Те никога не се срещнали....

Херануш умира през 2000 г. Погребват я по мюсюлмански обичай. Слагат тялото й върху студения погребален камък мусала. Жените, насъбрани в двора на джамията, оплакват "Сехер". Един глас нарушава гробовното мълчание: "Това не е вярно! Нейното име не беше Сехер, а Херануш. Майка й не се казвала Есма, както е написано в турските й документи, а Искухи. А баща й не бил Хюсеин, а Хованнес..."

Гласът е на Фетхие Четин, внучката на Херануш. Единственият човек, пред който Херануш разкрива историята на своя живот и истинската си идентичност, няколко години преди да умре на 95-годишна възраст.

Историята на Херануш, прекръстена Сехер, е само една от многото трагични истории на арменци, оцелели след масовите кланета в Османската империя през 1894-1915 г., но насилствено принудени да заличат арменската си идентичност. Да станат “турци”, “мюсюлмани”.

Авторката на книгата Фетхие Четин свидетелства за многобройните обаждания, които е получила след публикуването на книгата за първи път в Турция през 2004 г. Много турци искали да споделят с нея сходни истории и съдби на техни близки, също помохамеданчени арменци. Оттогава книгата е преиздадена седем пъти в Турция, преведена е на френски, английски, италиански, гръцки и арменски.

Самата Фетхие активно работи в защита на правата на малцинствата и правата на човека. Тя дълги години е адвокат на Хрант Динк, арменски журналист и редактор на вестник “Агос”, убит в Истанбул през 2007 г. Днес Фетхие Четин продължава да защитава интересите на семейство Динк в делото срещу убийците на журналиста.


. Книгата може да бъде закупена в деня на премиерата или в офисите на “Парекордзаган-София” и вестник “Ереван”.

. За повече информация можете да се свържете с издателство “Арарат Нюз-Пъблишинг” чрез електронна поща на адрес araratnews@hotmail.com или на телефон (02) 89 13 995.
Автор:
Анахит Хачикян
Публикация:
19.12.2009 г. 11:40
Етикети:
Посетено:
2761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9111-premiera-na-moyata-baba-imeto-y-beshe-heranush