Издания / премиери

Премиера на книгата "Естер – една еврейка в османския двор" в Бургас

Историята в двора на османските султани оживява от Средовековието

Премиера на книгата "Естер – една еврейка в османския двор" в Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата „
Естер - една еврейка в османския двор” от Солмаз Камуран

На 9 декември (сряда) 2009 г. от 18.00 ч.
в бургаската Синагога (художествена галерия „Петко Задгорски”),
ул. „Митрополит Симеон” 24.

Специално за представянето на тази изключителна творба, касаеща съдбата на турския, българския и еврейския народи за пръв път в България ще пристигне световно известната писателка. „Естер” не е само книга за необикновената съдба на едноименната героиня – тя е огледало на политическия, светския и религиозен живот на тогавашната Европа и Османска империя.

Преводът е дело на бургаската лекарка д-р Панайотка Панайотова, която ще представи авторката. Специален гост на събитието се очаква да бъде Генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сибел Еркан.

. Брифингът за журналисти ще бъде на същото място от 17.30 ч.

Заповядайте, за да се докоснем до една уникална епоха и една необикновена човешка съдба.


◊ ЗА КНИГАТА

Една уникална по своето съдържание книга “Естер – една еврейка в османския двор” ще бъде представена в Бургас. Градът е избран за пръв в България, заради своята древна космополитност и духовна уникалност. В Бургас от векове са живели в сговор и единство българи, гърци, евреи, арменци и турци, независимо от историческите превратности и конфликти. „Има нещо непреодолимо сходно между Бургас и стария Истанбул, който също е мултиетнически град”, споделя авторката Солмаз Камуран, която лично ще пристигне от Турция.

„Естер” проследява почти стогодишен период от историята на средновековната Османска империя, част от която по това време е била и България. Интересните събития от мястото, където се е определяла съдбата на държавата и различните народи – Султанския двор – са разказани през погледа на една жена. Естер попада в харема по стечение на драматичната съдба на сънародниците си, принудени от Инквизицията да напуснат Испания през 1492 г. Едни поемат към Холандия, други към северна Африка, а трети, възползвайки се от поканата на султан Баязид II - към османските земи. Пътят е дълъг и труден и хиляди загиват от ръцете на разбойници, или на Инквизицията.

Младата еврейка Естер, или както турците я наричат Кирязе, е дъщеря на сефаради, които след много перипетии успяват да се доберат до Истанбул. Чаровна, умна, амбициозна и смела, тя за кратко време се превръща в един от най-влиятелните фактори в Сарая - става доверена съветница на Хюррем султан, съпругата на Сюлейман Великолепни, а по-късно и на Сафие султан. През дългия си живот постига голямо богатство, могъщество и власт. Естер е главната героиня на този забележителен исторически епос, който по увлекателен начин прави читателите съпричастни с епицентъра на политиката на Османската империя. Особено за нас, българите, книгата е от особен интерес, поради пряката ни свързаност със засегнатите събития, лица и случки. Естер живее дълго и до преклонната си възраст участва активно във всички интриги на дворцовата общност, като надживява доста владетели на империята. Убита е на осемдесет и осем години, при един от вътрешно-дворцовите бунтове на спахиите.

Описвайки живота на евреите-сефаради, романът по един блестящ начин хвърля светлина върху политическия, светския и религиозен живот, не само в Османската империя, но и в тогавашна Европа.


◊ ЗА АВТОРА

„Естер – една еврейка в османския двор” е първата книга на тази тема, излязла изпод перото на турски автор досега. Талантливата Солмаз Камуран е родена през 1954 г. в Истанбул. Последователно учи в „Таш мектеб” в Гьозтепе и колежа „Маариф” в Кадъкьой. Завършва Стоматологичния факултет на Истанбулския университет. На 11 г. печели конкурса на Детското радио за написване на разказ, на 17 г. публикува в списание „Янсънма”. Четиринадесет години работи като зъболекар, след което се посвещава изцяло на литературата. Автор е на редица текстове за научно-популярни предавания по телевизията и пътеписи.

Най-успешният й роман, „Естер - една еврейка в османския двор”, е продадена в Турция в огромен (100 000) тираж и печели националната награда за най-добър роман през 2001 г.). Книгата е преведена и издадена също в редица европейски страни, сред които Испания, Италия, Гърция, Унгария, Сърбия, Португалия, Полша. В момента се подготвя отпечатването на романа в Германия.

Сред по-известите произведения на авторката са: „Бората на Дарданелите”, "Минта”, „Банка”, „Една жена, един мъж и скелетът на един лаврак”, „Лунната пътека” и др.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
08.12.2009 г. 15:49
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9046-premiera-na-knigata-ester-edna-evreyka-v-osmanskiya-dvor-v-burgas