Издания / премиери

Бестселърът на Амос Оз "Животът и смъртта в рими" с премиера в България

В рамките на 28. Софийски международен панаир на книгата

Бестселърът на Амос Оз "Животът и смъртта в рими" с премиера в България


◊ СЪБИТИЕТО

Живата легенда в световната литература –
Амос Оз ще пристигне за пръв път на българска земя. Признатият за класик автор лично ще представи своята най-нова хитова творба „Животът и смъртта в рими”.

Съвременният Толстой (както е наричан още Оз) ще направи този реверанс към българските читатели на 5 декември (събота) 2009 от 14.00 ч. в рамките на 28-я Софийски международен панаир на книгата, в зала 6 на НДК.

Бестселърите на звездата се издават на български език от популярното издателство „
Millenium”, които са домакини на посещението. По време на визитата си Амос Оз ще се срещне лично с президента Георги Първанов. Израелският посланик у нас Н. Пр. Гал Гендер ще даде прием в негова чест, на който са поканени най-известните български политици и интелектуалци.

Програмата на писателя включва негова изява на живо в национален телевизионен ефир и пресконференция за всички медии от 12 ч. на 4 декември (петък) в сградата на БТА (на Цариградско шосе).

В събота гостът ще посети софийската Синагога и Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски”. След представянето на най-новата си книга в НДК проф. Амос Оз ще се срещне и разговаря лично с изтъкнати представители на обществото - интелектуалци, политици, министри и журналисти на изискан коктейл.


◊ ЗА АВТОРА

Израелският писател, есеист и професор по литература Амос Оз е роден през 1939 г. в Йерусалим. Завършва философия и литература в Еврейския университет. Първите си разкази пише през 1961 г. Следват серия от статии и есета за арабско-израелските конфликти. В продължение на четвърт век преподава история и литература и пише книги в родната си страна. От средата на 80-те години е преподавател в Оксфордския университет, Еврейския университет и Колорадо Колидж в САЩ. През 1997 г. е награден от Президента на Франция, Жак Ширак, с Ордена на почетния легион. Оз е член на Академията по иврит, през 1998 г. получава държавната награда на Израел за литература, а през 2005 г. – една от най-престижните награди за литературно творчество „Гьоте”, с която са били удостоени Зигмунд Фройд и
Томас Ман.

През последните години е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда.

Амос Оз е автор на 18 книги, преведени на повече от 35 езика и на над 450 есета. При представянето на своята книга „Животът и смъртта в рими” в София той ще коментира и вече издадените си в България книги „
История за любов и мрак”, „Познание за жена”, „Черната кутия” и „Как да излекуваме фанатик”.
 
Световната литературна критика определя премиерната книга, като една от най-успешните и дълбоки творби в цялото му творчество. Романът представя изповедно-субективния свят на пишещите хора. Виртуозът на словото проследява осем часа от живота на писател, търсещ своето място между литературата и действителността, между живота и смъртта. Твърде лично поставено повествованието кара анализаторите да се замислят до каква степен „Животът и смъртта в рими” е автобиографично произведение. И дали то може да се мултиплицира върху всеки един, превърнал творчеството в своя съдба. В това произведение на Амос Оз е закодирано посланието на мъдрата му баба, която му завещава трансцендентния смисъл на съществуването и пътя към него в думите:
„Ако нямаш повече сълзи, тогава не плачи... Смей се.”

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
01.12.2009 г. 23:31
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8995-bestselarat-na-amos-oz-zhivotat-i-smartta-v-rimi-s-premiera-v-balgariya