Издания / премиери

Творчески портрет на журналиста Генчо Бъчваров и представяне на негови книги

Националната съдба в два български рода

Творчески портрет на журналиста Генчо Бъчваров и представяне на негови книги


◊ СЪБИТИЕТО

Творчески портрет на журналиста
Генчо Бъчваров и книгите му: „Вехтият завет: Истории и преживявания на един бежански род“, „Отечествен фронт – легендата“, „Недосънувани спомени: репортерски разкази“, ще бъдат представени от Дамян Обрешков

На 2 декември 2009 (сряда) от 18 ч.
в Литературен салон „Дамян Дамянов“ при читалище „Николай Хайтов“.


◊ ПОВЕЧЕ

Книгата на Генчо Бъчваров „Вехтият завет“, издание на „
Захарий Стоянов“ и УИ "Св. Климент Охридски", съдържа истории и преживявания на един бежански род, или както сам авторът я нарича: „Записки по факти от изследвания, летописи, документи, спомени за миналото на героична хайдушка Шипка“.

В тази книга читателят ще намери неизвестни неща от нашата обща национална съдба, преживени от няколко поколения, през почти три века в Шипка и Шипченския Балкан. Спомени и случки на два бежански рода, които, подгонени от неволите на турското робство, са изминали своя звезден път. Едните от Южния Пирин, другите от албанските планини, до това хайдушко място, закътано в полита на Балкана, където са оставени следи от кървавите стъпки на свободата ни и от духовната ни борба през петвековното иго.

Хората от тези два рода не са обречени и не са успели да бъдат герои. Но при всички повратности на историята те са били редом с героизма и подвига. Те не са имали и нямат друга съдба освен общата съдба на българина.

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
30.11.2009 г. 17:56
Етикети:
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8984-tvorcheski-portret-na-zhurnalista-gencho-bachvarov-i-predstavyane-na-negovi-knigi