Издания / премиери

"Железният светилник" на театър "Л. Кабакчиев" - Казанлък

140 години от първото театрално представление в Казанлък и 84 години от рождението на Любомир Кабакчиев

"Железният светилник" на театър "Л. Кабакчиев" - Казанлък


◊ СЪБИТИЕТО

„Железният светилник” по едноименния роман на Димитър Талев представя
театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък.

Премиера на 3 декември 2009 (четвъртък) и 4 декември 2009 (петък), от 19 ч.

Това е най-мащабната постановка в 10-годишната история на един от най-младите български театри.

Осъществява се с подкрепата на Министерство на културата и е посветена на 140-годишнината от първото театрално представление в Казанлък и 84 г. от рождението на Любомир Кабакчиев, чието име театърът носи.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Проектът „Железният светилник” е поверен на режисьора Тодор Боянов. Сценографията и костюмите са дело на Антония Попова. Авторската музика - на Христо Намлиев.

За първи път в постановка на театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък участва целият му актьорски състав. Почитателите на Мелпомена ще видят и трима гост-изпълнители. В ролята на Султана е актрисата Мариана Крумова, позната както от театъра, така и от киното. Ролята на Хаджи Аврам Немтур е поверена на Милко Никодимов. В Ния ще се превъплъти номинираната за „Аскеер” (2003) Силвана Пишимарова. 21 са ролите в „Железния светилник” на театър „Любомир Кабакчиев”. Зрителите ще видят директора Атанас Чопов в ролята на Рафе Клинче. За първи път главна роля (Лазар Глаушев) е поверена на младия Калин Иванов.

„Железният светилник” действително е сериозно творческо предизвикателство, коментира режисьорът Тодор Боянов. Както за мен, като режисьор, така и за целия екип на театъра, тъй като това е първата подобна толкова мащабна продукция. Амбицията ми е това да бъде постановка истинска, като живота. Без да дава оценки, или да произнася присъди, а да провокира към размисъл и себепознание. Железният светилник - това е Домът на Живота. Ако разберем себе си, ще разберем и другите. Затова съм заложил на камерната приглушеност и изповедност, без бляскави ефекти и пищни декори, коментира Тодор Боянов.

Ако човек се грижи за душата си - да му е чиста и добра, ще дойдат добри, сити и спокойни години. Ще има хляб и радост във всяка къща - това е посланието, което искаме да отправим и се надяваме, че ще бъдем разбрани, коментира режисьорът на постановката.

 
Това ще бъде 21-та сценична версия на класическото произведение на 
Димитър Талев в България. За първи път „Железният светилник” е представен в Театъра на армията през сезон 1957/1958 г. и в него участва Гриша Островски.

 
. Повече информация за театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък и предстоящата премиера:
http://theatre-kazanlak.com/index.php?p=view&r[page]=7

Автор:
Живка Тодорова
Публикация:
29.11.2009 г. 20:18
Посетено:
1817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8971-zhelezniyat-svetilnik-na-teatar-l-kabakchiev-kazanlak