Издания / премиери

Представяне на "Дамга за обич" от Хуба Филипова

По тая земя бродят два вида хора – човеци и нечовеци...

Представяне на "Дамга за обич" от Хуба Филипова


◊ СЪБИТИЕТО

На 03.12.2009 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Унгарския културен институт в София, ул. "Аксаков" № 16 ще бъде представена книгата с разкази на
Хуба Филипова "Дамга за обич: Маришки притчи за човеци".

. За авторката и книгата ще говори писателят Георги Михалков.


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Да съхраним дамгите в нашите души, завещани от дедите
   
Когато разтворим книгата на Хуба Филипова и започнем да четем Маришките притчи в нея, неволно си задаваме въпроса какво значи съвременна литература? С “Дамга за обич” авторката ни връща в турското робство, като ни припомня отдавна забравеното и потънало в историята време, изпълнено с насилие и жестокост, но книгата не е историческо четиво, не е и художествена литература, тя е нещо повече. Написана е по богат документален материал и героите в нея не са измислени, не са художествени образи, а действителни хора, живели, дали своя принос за освобождението, създали поколения. Авторката е потомка на българския род – Стоеви от село Ябълково, Хасковско. В продължение на години Хуба Филипова е събирала данни за своя род, за своите предци, за да създаде тази книга, актуална и съвременна, защото днес е важно да си отговорим на въпросите кои сме, откъде идваме и защо живеем.

Нашите деди и прадеди са имали смелостта да се противопоставят на поробителите, да се вдигнат срещу гнета и униженията, а ние нямаме волята да спрем ограбването, измамата, корупцията, престъпността. И всяка страница ни връща към проблемите на нашето съвремие.
   
“Дамга за обич” не е голяма, състои се от шест разказа или шест Маришки притчи, както ги нарича авторката, и от историческа справка и биографични данни за личностите, описани в разказите. Притчите са сюжетно свързани и всяка от тях може да се възприеме и като глава на малък роман. Творбата се отличава с кинематографичност, защото отделните разкази и епизодите в тях се редуват като във филм, който се развива бързо и драматично.
   
Хуба Филипова проследява няколко ярки момента от живота на братята Кольо и Иван Стоеви. Те са потомци на славния Кара Михо от Панагюрище, буден българин, свободолюбив и с непокорен нрав. Той е един от тези, които преписват историята на Паисий и я разпространяват сред своите съселяни. Поробителите разбират за неговата дейност и решават да посегнат на сестра му или на невестата му, но Кара Михо успява да се справи с насилниците и за да не попадне в ръцете на башибозуците, натоварва цялото семейство на каруцата и поема към Тракия. Заселва се в село Ябълково, където неговите правнуци продължават рода му. Кольо и Иван се включват в революционния комитет, а Васил Левски няколко пъти посещава Ябълково, но предателска ръка ги посочва и те биват заточени.
   
Впечатляващо е описанието на жестокостта и насилието в разказа “Заради едната чест”. Башибозуците запалват село Караконьово и посичат почти всички жители. Знаем за Батак, Перущица, а за клането в Караконьово дори не сме чували. Хуба Филипова ни припомня и строгите български традиции, запазили през вековете българския род. Димка, героинята от разказа, трябва да понесе унижението, защото майка й е убедена, че честта й е поругана от турците.

В разказа “Подкованият поп” авторката разкрива себеотрицанието на поп Иван и жестокостта на поробителите, които подковават босите му нозе с конски подкови, а в разказа “Дамга за обич” е пресъздаден епизод от еничарството. Двамата братя Кольо и Динко са разделени като деца. Динко бива осиновен от висш турски офицер, а по-късно и самият той става турски офицер, но при една случайна среща Динко познава родния си брат и благодарение на дамгата, направена някога от майка им, двамата с очите си се уверяват, че са братя. Не само вълнуващо е описана тази среща, но авторката е успяла талантливо и майсторски да я пресъздаде, като на фона на бурната дъждовна нощ противопоставя изпълнения с вълнение разговор между братята.
   
Човешка топлота изпълва “Дамга за обич”. Мотото на книгата е: “По тая земя бродят два вида хора – човеци и нечовеци”. Тези думи са завещани на авторката от нейната баба Хуба, която е потомка на онази смела и решителна Хуба от разказа “Заради едната чест”.

В книгата са пресъздадени образи не на българи и турци, а на истински хора. Между българите се намират предатели, и както авторката подчертава в различните разкази, всички родолюбци са предадени от българи, а между турците се намират човечни и праведни, които помагат на своите събратя българите, както е в разказа “Повелята на сърцето”.

“Дамга за обич” е издадена от издателство “
Ерго”, което е известно със забележителните книги на унгарски автори в превод на български. Изданието впечатлява с прецизната работа на редактора Мартин Христов и с привлекателния си полиграфичен вид.

Затваряме книгата на Хуба Филипова и си казваме: не трябва да забравяме мъките и страданията на дедите ни и наш дълг е да пренесем през вековете техните стремления, въжделения и неугасимата им жажда за свобода.
   
Георги Михалков
Автор:
Публикация:
29.11.2009 г. 11:02
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8964-predstavyane-na-damga-za-obich-ot-huba-filipova