Издания / премиери

Варненска премиера на "Яростно в скръбта" от Иван Бързаков

Книга за поколението, родено през соц-а и белязано от него

Варненска премиера на "Яростно в скръбта" от Иван Бързаков


◊ СЪБИТИЕТО

След премиерите в Пловдив, Велико Търново, Горна Оряховица и Севлиево, преди София и Чикаго, Иван Бързаков ще се срещне с публиката във Варна. Виолета Тончева ще представи неговата стихосбирка "Яростно в скръбта", изд. Работилница за книжнина "Васил Станилов", София, 2009

На 26 ноември 2009 от 18.00 ч.
в галерия „Актив Арт”, Варна

Срещата с медиите е насрочена за 14.00 ч.


◊ АВТОРЪТ

Иван Бързаков емигрира в САЩ през 1976 г., за да основе и оглави само 2 години по-късно в Сан Франциско Международния образователен институт “Бързак” и след още 2 години да патентова своята „OptimaLearning” - система за ускорено обучение с многостранно приложение в мениджмънта, образованието, семейството. Тя изостря интелектуалните способности, развива комуникационните умения и личностната харизма, редуцира стреса чрез специални програми с класическа музика и като цяло подобрява качеството на живота. Професорът разработва също новаторския метод за вникване в тайните на изкуството и разгръщане на творческия потенциал AOLIA, донесъл му популярност в артистичните среди по света.

Доктор по психология и педагогика, Иван Бързаков притежава и задълбочени познания по литература, музика, изобразителни изкуства, история, лингвистика и философия, владее 9 езика. Неговите научни и практически подходи намират признание на държавно ниво през 1988 г., когато сенатът на щата Калифорния предлага законопроект за внедряване в училищата на образователен модел, разработен върху основата на “OptimaLearning”. През 1989 г. Иван Бързаков е номиниран за престижната международна награда Grawemeyer Award, присъждана за иновативност в областта на образованието или „идея със световно значение”, както е записано в регламента.

Родината също оценява Иван Бързаков - през 1996 г. Министерството на образованието и Лигата на хипертониците одобряват „Оптималърнинг” като национална програма за освобождаване от стресови състояния и трансформиране на отрицателните емоции в положителни. Благодарение на нея, световноизвестният учен прилага и предава своите знания и в България, където често се връща. Именно във Варна той полага основите на фондацията „Иновативни методи, технологии и практики в обучението”, изнася лекции, провежда тренинги. „С нетърпение очаквам срещата с варненските си читатели и приятели. За мен Варна е като втори роден град”, споделя Иван Бързаков. За издаването на стихосбирката „Яростно в скръбта” особена заслуга има областният управител на Варненска област Данчо Симеонов. Това фактически е последната му изява като член на фондацията, която той напуска, както изисква статутът на областен управител.


◊ КНИГАТА

Постигнал американската (и не само) мечта да осъществи себе си, Иван Бързаков е признат експерт по развитие на човешкия ресурс. Със стихосбирката си „Яростно в скръбта” той едва ли търси ново амплоа, а по-скоро дава още един израз на същността си като педагог и лидер, който владее техниките за извличане на креативното и позитивното у човека.

Поетичното слово би могло да се разглежда като поредната иновативна практика, която подкрепя усилията на един дългогодишен и целенасочен професионален път. Особеното в случая е, че подготвената за печат само за няколко месеца лирична книга, всъщност е писана цял живот. Датировките, обясненията и самите сюжети пресъздават авторовата съдба, но заедно с нея и съдбата на поколението, което е родено през соц-а и белязано от него. Тя обединява циклите “Бездънната пропаст на робството”, „Завинаги в изгнание” и „Бездната днес”, в които Иван Бързаков яростно заклеймява тоталитаризма и неговите последствия в демократичното общество. Отрича забравата: „Народ без памет/ е народ без съвест./ И народ без глас./ Без съвестта душата ни е мъртва.” Отрича лъжата: „Днес/ истината в нас,/ около нас -/ навсякъде,/ е по-жестока/ от измамата дори./ И щастието в свободата/ е било мираж,/ защото всичко е погребано/ в лъжата”. Възжелава духовно пречистване чрез изкуството, сътворено „с безкрайна обич към човека”, и вярва във възкресението на етичните и всевечни стойности: „Да се пречистим…/ да простим…/ да възкресим във себе си Христа!”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
25.11.2009 г. 14:09
Посетено:
1192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8949-varnenska-premiera-na-yarostno-v-skrabta-ot-ivan-barzakov