Издания / премиери

"Инакомислещи" от Трайче Кацаров

Македонска поезия на български език

"Инакомислещи" от Трайче Кацаров


◊ СЪБИТИЕТО

Неотдавна от печат излезе книгата "Инакомислещи" от Трайче Кацаров. Той е поет, белетрист, есеист, драматург. Роден е в Щип през 1959 г. По професия е юрист, актьор и театровед. Работи като програмен директор на Народния театър в Щип. През 1993 г. основава списанието за изкуство "СУМ" и е негов главен редактор. Освен право в Скопие, Трайче Кацаров е завършил и НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в София. Един от основателите и редакторите на вестника на Съюза на писателите на Македония "Стожер".

Преводът е дело на Таня Попова, а предговорът е от Димитър Христов - директор на Българския културно-информационен център в Скопие. Художник на корицата е Светла Георгиева.


◊ ДУМИ ОТ ПРЕВОДАЧА

Тази книга се роди от няколко книги, които открих между куп други, оставени при мен на съхранение от един приятел, който замина на  работа в чужбина. Книгите бяха на македонския автор Трайче Кацаров и имаха странните заглавия "Рагтаймът на господин Налче" и  "Следвате ли Хорхе". Първото стихотворение, на което попаднах, беше следното:

Всичко което правя
го правя със сърцето
дори когато почивам
влагам сърцето си

Какво ще стане с теб
като го изхарчиш – ми казват

Ще бъда филиалът от мозъка
в който животът ще печати
само грешките


Помислих си, че не съм чела скоро някъде нещо толкова кратко и точно, с което да опишеш целия си живот. Останалите стихове ме впечатлиха не по-малко.

Тогава се заех да ги преведа или адаптирам на български. Какъвто и евфемизъм да употребя, е без значение, исках да направя тази поезия разбираема и достъпна за българския читател. Оказа се, че измислен или не, литературният македонски език през последните петдесет години се е превърнал в реален факт и белетристиката и особено поезията на македонските писатели ни е в значителна степен непонятна. Запитайте се сами колко книги от македонски автори сте прочели или въобще видели на книжния пазар у нас през последните години? В Македония има талантливи писатели, чието творчество, за жалост, не познаваме.
 
Трайче Кацаров е един от тях. Имах възможността да се запозная с него, което ми даде предимство да обсъдим някои от стихотворенията, за да мога по-точно да отразя в превода това, което иска да ни каже.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Стиховете му са достатъчно къси, за да има място и за моите мисли, и достатъчно емоционални, за да извикат в мен неочаквани пристъпи на тъга, смях, съмнение и откровение, пише в предговора Димитър Христов. Тая динамика и задъханост прави поезията на Трайче Кацаров (както и драматургията му) своеобразна и неприличаща на познатите образци. Странно как ерудицията е послужила за опора, от която авторът се е оттласнал, за да дълбае и да лети към неизвестни и неоткрити вълнения. Дали се връща в детството, или пътува в бъдещето, авторът изследва облика на съвременника, за да ни изненада с всичко онова, което ние не сме забелязали, а е толкова близко. И ако съвременникът не разбира добре написаното от Трайче Кацаров, значи не познава себе си, обобщава Христов.

Поетиката на Трайче Кацаров е модернистична, но същевременно предметна и неусложнена. Стихът е свободен, няма излишни натрупвания и многословие, изчистен е откъм самоцелна метафоричност. Ето един пример:

Поставиха истината на пътя като
знак - черна точка на пътя.
И никой не спира.
Никой за нея не говори сериозно.
А тя от мъка става
все по-голяма и по-голяма
и към всеки, който й обръща гръб,
се провиква:
Един ден, като порасна голяма,
лъжа ще се нарека!

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
26.11.2009 г. 12:52
Етикети:
Посетено:
850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8947-inakomisleshti-ot-trayche-katsarov