Издания / премиери

Дa се надсмеем над пороците!

Книга 6 от библиотека "Благолаж"

Дa се надсмеем над пороците!


◊ СЪБИТИЕТО

Дa се надсмеем над пороците! Това беше темата на 13. Национална среща-наддумване „Благолаж”. Тя събра тази година през май в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово разказвачи на хумористични истории, вицове, анекдоти и весели случки с наши съвременници. 
 
Най-доброто от това състезание вече е издадено в книга. Шестото томче от библиотека „Благолаж” съдържа не само словесен хумор, но ни представя наградените рисунки от Националния ученически конкурс „Модерен ли си или пушиш?”, който ДХС организира миналата година съвместно с Министерството на здравеопазването. И ученическата изложба, и наддумването, и този сборник са част от усилията на музея да намира начини и да ангажира младото поколение в сериозната битка с тютюнопушенето и другите зависимости.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книжка 6 на „Благолаж” е оформена с рисунки на Йорданка Шиякова, художничката на ДХС, като всички са с прецизно намерено място в изданието. За първи път читателят може да „надникне” в изложбата „Грехът” и да попадне – почти на живо! – сред дяволите, грешниците и сладкодумците, събрани там.

Всеки раздел от сборника е онасловен с тематично подбрана пословица или поговорка, за да ни върне към изворите на народната мъдрост. Всички текстове предават диалекта на своя сладкодумец и прочитането на глас ще възстанови атмосферата, царила през май в залата на музея.

В „Капка катран бъчва мед разваля” ще чуем част от репертоара на наградените разказвачи; „Здрав дух в здраво тяло” пък е за участниците от различните краища на страната. „Бабо, разкажи ми приказка!” ни среща с тримата най-малки сладкодумници, които вече са първокласници; смешните истории на по-големите габровски учащи се (от СОУ „Райчо Каролев”, ОУ „Ран Босилек”, ОУ „Христо Ботев”, НАГ и ПГТ „П. Семов”) са събрани в „Каквото придобиеш на младост, то ще ти остане до старост”. А в „Иглата блести от шиене, умът свети от мислене” „говорят” зевзеци от публиката.

И в този „Благолаж” се включиха приятели от Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург и техните лакърдии могат да се прочетат в раздела „Кажи ми кои са ти приятелите, да ти кажа какъв си”. Габровци си спомнят, че от миналогодишното наддумване вече се допускат участници от чужбина, които изпращат заявки и материали по интернет.

Какво прави многоуважаемото жури при подобно състезание? Не само отсъжда кои са най-добрите, за да получат награди, но може и да задава въпроси, а и също демонстрира уменията си. От раздела „Който получава шестички, яде мекички, който получава двойки, ще събира ръкойки” научаваме кое разсмива журито, а следващите страници ни отвеждат на кафе с виц във Веселата къща („Работата пари трупа, а мързелът и пиянството пари топят”). Със следващите два раздела („Искаш голяма лъжица, вземи и голяма мотика” и „По-добре честен сиромах, отколкото крадлив богаташ”) – съставителите ни припомнят позабравени вече пословици и поговорки по темата на наддумването и ни допускат до „авоарите” на Първа частна виц банка, открита преди десетилетие в ДХС и работеща без сътресения, въпреки световните кризи.

В „Лесно се любят момите, мъчно се дялкат гредите” са включени материали от книги и сбирки на В. Велчев, Д. Бояджиев, Хр. Мандев, М. Мойсеев, А. Пеев, Ив. Проданов, с които ДХС има творчески контакти години наред.

Книгата е отпечатана с подкрепата на Дирекция „Опазване на общественото здраве” при Министерството на здравеопазването и на Министерството на културата на Република България.

Вече всеки участник в наддумването получи екземпляр от изданието. ДХС изпрати също така книжки на всички малки художници, спечелили награди от конкурса „Модерен ли си или пушиш?”. По една книжка ще прибавят във фонда си и библиотеките на училищата, чиито възпитаници са част от изданието. Така щафетата, подета с призива ДА СЕ НАДСМЕЕМ НАД ПОРОЦИТЕ!, ще продължи.

• Премиерата на книжка 6 от библиотека „Благолаж” ще бъде на 3 декември 2009 в Троян, с любезното домакинство на Обществото на троянските шегаджии и чешити към Народно читалище „Наука”.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
25.11.2009 г. 10:09
Посетено:
675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8945-da-se-nadsmeem-nad-porotsite