Издания / премиери

Премиера на романа "Портрет на художника като млада" от Десислава Димова

Как се събират заедно Дюшан, Бойс и Елисавета Консулова-Вазова...

Премиера на романа "Портрет на художника като млада" от Десислава Димова


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Развитие",
artnewscafe и Галерия "Сариев"

ви канят на

представянето на дебютния роман на
Десислава Димова "Портрет на художника като млада"

27 ноември 2009 (петък), 18.30 часа
artnewscafe, Пловдив 4000, ул. "Отец Паисий" 38

Среща с медиите: 16.00 часа, Галерия "Сариев"

Четене и разговор с авторката на романа Десислава Димова и представителя на издателите Милослав Йосифов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА И АВТОРА

"Портрет на художника като млада". Елисавета Консулова-Вазова е една от първите жени художници в България. Твори в началото на 20. век и е сред представителите на българския импресионизъм. В романа на Десислава Димова тя се превръща в прототип на съвременна художничка от 21. век, която заменя импресионистичните търсения с живопис от маркова козметика.

Образите, които съпътстват приключенията на героинята, са репродуцирани в началото на книгата като въведение и разказват една паралелна история за света на въображението на съвременния художник.

Не е нужно да познаваш специално съвременното изкуство или да си много навътре в интригите и междуособиците от родния художествен живот, за да харесаш този роман. Достатъчно е да изпитваш поне малко вълнение от класическата живопис, да имаш отворени сетива за съвременните капризи на изкуството и малко съпричастност към женската суета.

И нищо да не разбираш от изкуство, срещата със съвременната Елисавета е ориентир в суматохата от философии, революции, канони, фетиши и образи, наследени от модернизма на 20. век.

„Как се събират заедно Дюшан, Бойс и Елисавета Консулова-Вазова, още Парис Хилтън, Шипка 6, остаряването... Възможен ли е шедьовърът тук и сега... Какво става, ако нарисуваш портрета на Дориан Грей с крем против бръчки... В тази книга има стил, ирония, вкус и най-сетне героите си говорят стряскащо живо, нормално, свежо. Един различен дебют. Откровен до ръба на скандала и учудващо невинен. Роман-инсталация.”
Георги Господинов

"Портрет на художника като млада" е първият роман на изкуствоведа Десислава Димова. Той се издава като номиниран за наградата на Фондация "Развитие 21".

Десислава Димова живее в Брюксел. Работи в областта на съвременното изкуство като куратор и критик.

Автор: Галерия "Сариев"
24.11.2009 г. 15:06
Посетено: 740
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8944-premiera-na-romana-portret-na-hudozhnika-kato-mlada-ot-desislava-dimova