Издания / премиери

Представяне на книгата "Славянско танго" от Гергина Дворецка

Колко неочаквани и обогатяващи преживявания може да ни даде общуването с друга култура

Представяне на книгата "Славянско танго" от Гергина Дворецка


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата на
Гергина Дворецка "Славянско танго" (Издателство “Книжен тигър”, редактор – Румен Леонидов)
с участието на авторката

26 ноември (четвъртък) 2009 г., 18 ч.,
Полски институт - София, ул. “Веслец” 12

Книгата ще представи Къдринка Къдринова, зам.-главен редактор на списание "Тема".


◊ ЗА КНИГАТА

Тази книга има особена съдба. Идеята за нея се ражда благодарение на електронната кореспонденция между една българка, която в зряла възраст решава да учи полски език, и нейния млад преподавател от Варшава. Кореспонденцията е с учебна цел – жената пише текстове на полски, а младият поляк поправя грешките й... после започва да добавя и свои кратки коментари. Получава се диалог между представители на два славянски народа. И се оказва, че българи и поляци като че ли не се познават взаимно... Едва ли едно „Славянско танго” ще им помогне много да се опознаят по-добре, но българските читатели ще разберат колко неочаквани живителни сили и обогатяващи преживявания може да ни даде общуването с друга култура, а поляците, които ще прочетат „учебните” текстове на полски език, ще преоткрият родината си през един изпълнен със симпатия и вдъхновение страничен поглед. (Гергина Дворецка)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Гергина Дворецка е завършила софийската 9-та гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Работи в програма „Христо Ботев” на БНР, където през годините е водила младежки, културни, исторически и др. предавания. От 1990 г. досега е автор и водещ на предавания за евроинтеграция, за които е получавала награди от Делегацията на Европейската комисия в България, Националната агенция на програма „Леонардо да Винчи”, асоциация „Журналисти за Европейския съюз”. 

За историческите си предавания е отличена с юбилеен медал „1300 години България”. През 2006 г. става кавалер на френския орден на Академичните палми за популяризиране на френската култура. Автор на стихосбирките „Понякога е обич”, „Човекът, когото си чакал”, „Шарени думи”, „Сняг и нежност” и съавтор на изданието „La francophonie vue et vécue par les journalistes bulgares”. 

Участник във фотоизложбата „Пет погледа към Полша”, организирана от Полския институт в София през 2007 г. Полски език изучава в Полския институт в София (2007-2009 г.), както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин.


Вход свободен


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
23.11.2009 г. 23:21
Етикети:
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8939-predstavyane-na-knigata-slavyansko-tango-ot-gergina-dvoretska