Издания / премиери

Стари и нови романи

"Бесове" на Достоевски и "Юноша" от Огнян Антов в Хуманитари.Нет

Стари и нови романи


◊ СЪБИТИЕТО

"Дума на варненските хуманитари" начена публикацията в подлистник (в продължение, в поредица) на романите "Бесове" на Достоевски и "Юноша" от Огнян Антов.

Публикуването ще тече до януари 2010 г.

Всеки понеделник и четвъртък - нови глави.
Бъдете гости на изданията!

Изданието на класическия руски роман е снабдено с предговор от Хуманитари.Нет под заглавие "Защо е интересно да се прочете "Бесове".


◊ ПОВЕЧЕ

"
Бесове" на Достоевски
Степан Верховенски е стар либерал, инакомислещ, от Херценовото поколение. Живее като храненик при Варвара Ставрогина, чийто син Николай Ставрогин е човек със странни подтици - когато го прихванат, може да направи всичко, включително и да се ожени за луда девойка. Което е и направил. Синът на Степан Трофимович - Пьотър Верховенски - е от новите смутители на статуквото в руското общество, той организира тайна група, с която стига до убийство на един от членовете. Младият Верховенски е изключителен интригант, вплел в мрежата си половината град - и губернаторското семейство в това число. Обзет е от идеята да направи от господаря Ставрогин нов цар и месия. За разположението на Ставрогин се борят две жени, майката Ставрогина също тегли от своя страна. Действието се развива в малък град, като съдържа в себе си панорама от герои и нрави, и картини, и масови сцени. Появява се и гротескната фигура на писателя Кармазинов, в която Достоевски с яд е описал Тургенев. Накрая Ставрогин ще се самоубие.

"Юноша" от Огнян Антов

В основата на романа са студентите в сравнително малък град. Следва се отблизо основният герой Соломон Горгий, понякога се прескача и върху паралели със сюжетните кореспонденти/огледала на главния герой: асистента от катедрата по възрожденска литература Тимофей Карзай, бившия студент Погодин Дъждовежд, хроникьора и разказвача на историята, който остава без име... Имена като горните - да прибавим още и Софроз Житогега, Чечита Чипочер, Волдемар Чвор, Сибила Дмитри, Куртаки Карабял - са на пръв поглед странни, на пръв поглед странни са и някои особености на героите: Погодин търси неистово таланта си, Чечита е телепат, Софроз води статистика на паметта си. На пръв поглед странни са и някои техни тези и хипотези - като това за физическото разстояние до точката на въображение или пък за обувките като контур на съществуването, хипотезата за културния тотализатор. Романът е ситуиран в 90-те години на миналия 20. век, може би във втората им половина. Избран е план на обществено-политическа криза, която градира до шествия, окупации, бунтове и горящи гуми по кръстовищата, камъни в снежните топки. В романа има и цели проекти като спектакъла "Кино" и скулптурната група "Тайната вечеря на българските поети"
.
Автор:
Хуманитари.Нет
Публикация:
23.11.2009 г. 19:01
Етикети:
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8935-stari-i-novi-romani