Издания / премиери

Димитър Атанасов с нова книга

"Македонска тетрадка" е не само пътепис

Димитър Атанасов с нова книга


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата „Македонска тетрадка” от Димитър Атанасов.

Представя литературният критик Владимир Янев.


На 24 ноември 2009 г., вторник, от 18 часа
в Балабановата къща – Старинен Пловдив.

Организират: Дружество на писателите – Пловдив, читалище „Възраждане” и Общински институт „Старинен Пловдив”.
 

◊ ЗА АВТОРА

Димитър Атанасов е белетрист, драматург и журналист. Роден е през 1953 г. Завършил е българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Живее и работи в Пловдив. Негови творби са превеждани на английски, немски, френски, италиански, сръбски, руски и турски езици. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти (секция драматургия) и Съюза на българските журналисти.
 
Автор
e на книгите: “Пентакон” (1988); “Тарпани” (1992); “Изкуството като спасение” (1996); “Среднощни портрети” (1996); “Сметище за надежди” (1996); “Милим божне ле, Коладе ле” (2004); “Вернисаж” (2007); „
Храм "Св. Великомъченик Димитър" в Старинен Пловдив” (2008); „Запазено място. Пиеси” (2008); „Полъх на ветрило” (2009); „Македонска тетрадка” (2009).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

В „Македонска тетрадка” авторът описва едно пътуване в братска Македония. Не става дума само за природните дадености и красотите на Охридското и Преспанското езеро, на Вардар и Черни Дрин, на Шар планина или Тиквешията. Нито за достолепието на Прилеп, Охрид, Струга, Кичево, Тетово, Скопие, за старите крепости, църкви и манастири, за културните паметници.

Творбата не е чист пътепис. Пътуването е само повод, от който писателят се е възползвал, за да изкаже мнение и да изрази позиция по актуални проблеми и предизвикателства, свързани с манипулирането на общата ни история, с българския език и правопис, с македонската нация и народност, и изобщо с проявите на македонизма


Прочетете част от "Македонска тетрадка" на Димитър Атанасов в Електронно списание LiterNet,
24.02.2008, № 2 (99) - "Охрид".

Автор:
Дружество на писателите - Пловдив
Публикация:
19.11.2009 г. 11:16
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8901-dimitar-atanasov-s-nova-kniga