Издания / премиери

Представяне на книга на Кети Бозукова в Сливен

Творческа вечер в Града под Сините камъни

◊ СЪБИТИЕТО

В Клуба на дейците на културата в Сливен почитателите на словото се запознаха с новата творба на Кети Бозукова „Среднощни разговори с Кори” (ИК „
Христо Ботев”, С., 2009 г.). Бозукова е автор на няколко книги с лирика, сред които „Птица от Атлантида”, „Есенна еротика”, „Аз съм чашата” и „Рецепта за живот”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

За пътя на Кети Бозукова в поезията и художествените търсения в новото й произведение говори поетът Деньо Денев, който открои липсата на дидактизъм в претворяване на важните проблеми за възпитанието на подрастващите и въпросите на взаимоотношенията „родители-деца”. На творческата вечер, водена от  литературния критик Соня Келеведжиева, прозвуча стихотворение на авторката - поздрав от актьора Михаил Илийков (първи носител на наградата „Аскеер”), и от Евгений Шарков.

В „Среднощни разговори с Кори” е използван композиционен похват (с въвеждане като герой на маймунката Кори) за изразяване на отношение към проблемите на духовното развитие на младите хора. Водещите обосноваха интереса към темата с трудността  в преживяванията на тийнейджърите в „социалния лабиринт”, с необходимостта от уважение към младата личност и от свобода за изява на оформящия се характер. Творбата се вписва във фонда от съвременни книги за юноши. Бяха прочетени строфи от бъдещата стихосбирка на Бозукова „Равносметка”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
16.11.2009 г. 00:20
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8872-predstavyane-na-kniga-na-keti-bozukova-v-sliven