Издания / премиери

Пианистът Димо Димов с първи компактдиск

Музика от рецитала в голяма зала „България”, 23.02.2009

Пианистът Димо Димов с първи компактдиск


◊ СЪБИТИЕТО

Най-после почитателите на клавирното изкуство ще разполагат с диск на една от знаковите фигури в нашия музикален живот – пианиста Димо Димов. В неговата творческа биография стоят повече от 35 концертни сезона.

Премиерата на диска ще бъде на 19 ноември 2009, четвъртък, от 17.00 часа
в обновената и красиво аранжирана концертна зала на Национално музикално училище „Л. Пипков” (ул. "Оборище" 17).


◊ ЗА КОМПАКТДИСКА


Авангардно и в хармония с уникалния стил на пианиста е графичното оформление на книжното тяло, направено от арт директора на списание „Ева” Биляна Хинова. Дискът е продуциран от Нов Симфоничен оркестър с финансовата подкрепа на Златна Панега цимент „Титан” и фирма SP International, както и със съдействието на Министерство на културата.

Произведенията, включени в първия компактдиск на Димо Димов, са живо изпълнение от рецитала на пианиста в голяма зала „България” на 23 февруари, тази година. Тогава, под „шапката” на Нов симфоничен оркестър, беше и премиерата на пианиста със солов рецитал в най-престижната българска концертна зала.


◊ ЗА МУЗИКАНТА

 
Димо Димов е роден през 1954 година. Завършва Националното музикално училище и Националната музикална академия в класа на Джулия и Константин Ганеви.

Специализира в САЩ при проф. Лили Краус. Носител е на първа награда на Международния конкурс за пианисти "Мария Калас" в Атина. Изнася множество концерти в Европа, Азия и САЩ. Професор е по пиано в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Автор:
Петър Димов
Публикация:
14.11.2009 г. 00:00
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8868-pianistat-dimo-dimov-s-parvi-kompaktdisk