Издания / премиери

Представяне на книгата за Нончо Воденичаров "Рицар на доброто" в Раднево

Сборник с интервюта и спомени за Нончо – рицарят на доброто

Представяне на книгата за Нончо Воденичаров "Рицар на доброто" в Раднево


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 ноември 2009 (понеделник) в Раднево ще бъде представена книгата на издателство „
Захарий Стоянов„Рицар на доброто“ - сборник, посветен на Нончо Воденичаров – кмет на град Раднево, певец с уникален глас, личност, която притегляше като магнит редица известни хора на духа  писатели, музиканти, певци, актьори – и ги спечелваше за истинско приятелство.
   
Съдбата реши да изтръгне твърде рано тази удивителна личност и да я изпрати на последно далечно пътешествие. Покрусените другари на Нончо решиха да съберат в едно томче негови интервюта, спомени за него от някои от най-добрите му съмишленици интелектуалци, като
Антон Дончев, Тончо Русев, Евтим Евтимов Маргарита Петкова, Дончо Цончев, Иван Гранитски, Валентин Герасимов, както и богат снимков и илюстративен материал.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Първата част на книгата, озаглавена „Неспокоен и динамичен дух“ съдържа споделеното за „рицаря на доброто“, втората „Народен водач с артистичен талант“ предлага интервюта на Нончо Воденичаров и публикации в медиите за него, които го характеризират като ръководител, общественик, широко строена личност, човек с харизма. Човекът на действието, който „не тлее, а гори“ най-ярко се очертава от делата си, а това  красноречиво е показано в книгата. Третата част „Покруса и шок“ отразява раздялата с „владетеля на светлината“, както го е нарекла поетесата Маргарита Петкова в стихотворение, посветено нему.

Ето какво е написал акад. Антон Дончев за Нончо: „Нончо Воденичаров имаше душа на кръстоносец. Не от ония, тръгнали уж да освобождават Божигроб, а отдадени на грабеж и печалба. Той имаше душата на тези, които са коленичили със свален шлем в левицата, а с десницата са забивали мечовете си в земята. За да освободят ръка да направят с непокрита глава кръстен знак пред сърцата си. Не оня, изпразнен от вяра знак, който виждаме всеки ден да превят в черквите, а знакът, обет пред Бога, че ще вървиш до смърт по пътя към Голгота.

Нончо Воденичаров умееше и успяваше и в най-трудните мигове, и в най-обърканата блъсканица да остане сам, да създаде силово поле, което го отделяше от временното, нетрайното и неважното. Да го кажа по-точно – той оставаше сам, заедно с оная сила, която свързва видимото и невидимото, която е навсякъде, а това означава и в нас. Нончо можеше да я повика – и тя идваше при него.“
   
Тази книга не е само спомен за Нончо, а продължение на неговия живот в сърцата на приятелите му и на безброй почитатели и симпатизанти.


Автор:
Издателство „Захарий Стоянов“
Публикация:
13.11.2009 г. 22:54
Посетено:
1644
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8867-predstavyane-na-knigata-za-noncho-vodenicharov-ritsar-na-dobroto-v-radnevo