Издания / премиери

Две премиери на "Алтера"

Специални гости – Жан Портанте и Люк Волф

Две премиери на "Алтера"


◊ СЪБИТИЕТО

Алтера Ви кани на премиерата на стихосбирката „Точки
” със специалното участие на автора Жан Портанте.

Насладете се на живата среща с изкуството на един от най-оригиналните съвременни европейски поети. На български език ще можем да се сблъскаме с автора, прозрял тайното общуване между всички европейски езици.

Преводач: Цвета Софрониева
.

Стихосбирката ще представят Миглена Николчина и Цвета Софрониева.

Книгата се издава с любезното съдействие на Министерство на културата на Люксембург (Висше образование и наука).

Част от събитието е и изложба на автора на илюстрациите Люк Волф. Неговите творби представляват абстрактен опит за остранностяване на ежедневието и неговите обекти.


На 5 ноември 2009 от 18:30 ч.
в Арт център Алтера, бул. ”Драган Цанков” 36 – Интерпред (Спирка „Жулио Кюри” на метрото)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Жан Портанте
е един от най-интересните европейски поети, пишещи на език, различен от техния роден. Всеки език е език в Eзика, и всеки език си има сянка, или самият той е сянка на друг език. Тези две посоки не се взаимоизключват в стихосбирката му "Точки". Едната стига до вътрешния ритъм на дишане, който силно се различава от видимата си форма, както китът изглежда риба, а е млекопитаещо с бели дробове. Другата намира страха от загубването на езика, но и винаги отново и отново отвоювания език. Думите се изтриват сами още при писането, дишат успоредно в езиците, изменят значенията. Point de depart не е начална точка, а е изчезването на точката. Поетът казва "bougie" на френски, но мисли не "свещ", а "лъжа", италианското "bugia", и там, където читателят очаква светлина, е тъмно. Това битуване между и в езиците у пишещия на френски люксембургски поет от италиански произход носи специфична енергия, като напълно разтърсва познатото.
Автор:
алтера
Публикация:
03.11.2009 г. 18:35
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8801-dve-premieri-na-altera