Издания / премиери

Премиера на книгата "Яростно в скръбта" от Иван Бързаков

За всички жертви - и мъртвите, и живите

Премиера на книгата "Яростно в скръбта" от Иван Бързаков


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата "Яростно в скръбта
" от Иван Бързаков (София, Работилница за книжнина "Васил Станилов", 2009) 


. 30.10.09 г. - Пловдив - Културен дом "Тракарт" - 18.00  часа.
С любезното съдействие КЦ ”Тракарт”. Книгата ще бъде представена от Марин Кадиев, Димитър Атанасов
, Кристин Юрукова.

. 12.11.20009 г. - Велико Търново - Изложбени зали "Рафаел Михайлов" - Конферентна зала - 17.30 часа.
С любезното съдействие на Община Велико Търново и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Книгата ще бъде представена от Марин Кадиев.

. 13.11.2009 г. - Горна Оряховица - Градска худ. галерия "Недялко Каранешев" - 17.30 часа.
С любезното съдействие на Община Горна Оряховица и Градска художествена галерия.

. 14.11.2009 г. - Севлиево - Читалище "Възраждане" - Етнографски комплекс "Елдород" - 17.30 часа.
С любезното съдействие на частно читалище „Възраждане” – Евгени Добрев. Книгата ще бъде представена от Марин Кадиев.

. 26.11.2009 г. - Варна - галерия "Актив Арт" - ул. "Дунав" № 5 - от 18,00 ч.
С любезното съдействие на галерия "Актив Арт".

. 04.12.2009 г. - София -
СБХ, ул. "Шипка" 6 - Изложбени зали, етаж 2 - от 18.00 ч.

. 12.11.-15.11.2009 г. – Чикаго, САЩ - В рамките на „Дни на наследството”: премиер
а на „Яростно в скръбта".
С любезното съдействие на Международна фондация за духовно и културно наследство "Петър Детев" и "Българско общество за мултимедийно медийно изкуство". Водещ събитието – Йордан Детев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Иван Бързаков е личност с рядка ерудиция, многостранни интереси и задълбочени познания по литература, музика, изобразителни изкуства, история, лингвистика, философия, психология, педагогика. Няколкото му образования са увенчани с докторат по последните две специалности. Бързаков говори девет езика, като английски, френски, руски и испански владее до съвършенство. Огромната му култура е съчетана с талант и новаторска дарба.

През 1978 г. д-р Иван Бързаков основава и оглавява в Сан Франциско, Калифорния, Международен образователен институт “Бързак”, в който досега са обучени хиляди души на различна възраст и ниво на знания от 29 държави. Президентът му е световен експерт в няколко области: ускорено обучение, развиване на презентационни умения и използване на класическата музика за редуциране на стресови състояния. През 1980 г. той създава системата OptimaLearning, която се прилага не само в преподаването на ред дисциплини на различни равнища, но върши прекрасна работа и в по-практически насоки: как да взимаш успешно изпити, да се самоконтролираш,  да се изявяваш в спорта или изкуството, да усъвършенстваш в себе си качаства на общуване и харизматична изява, да се справяш със задачите си като мениджър, родител, лечител.

Професор Бързаков създава и новаторски метод за ускорено обучение и дълбочинно възприемане на изкуството, който нарича AOLIA. Специализираната програма обогатява познанията на хората и им позволява да проникнат “магически” в тайните на картини и скулптури и да изживеят пълната наслада от тях. Тя изостря умствените процеси, спомага за раждането на нови идеи и стимулира творческото вдъхновение. През последните шест години Иван Бързаков тренира чрез специалния си метод заинтересувани лица в най-престижните музеи на изобразителното изкуство в Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Мюнхен, Амстердам, Мадрид, Барселона, Буенос Айрес, Варна и Сан Франциско.

Малцина са тези, които през 1976 г. биха се решили да преплуват единадесет километра сред акулите на разбуненото от земетресение Адриатическо море, за да избягат от духовния гнет на комунистическа България. А по времето, когато тридесет и тригодишният Иван го направи, бягството от “народната република” се наказваше със смърт или със затвор.

Иван Бързаков истински беше копнял за свободата и бе успял да доплува до нейните брегове. В Калифорния той стана творец на необикновената си съдба и на успешната си кариера, но от поезията му личи, че никога и за миг не е забравял страданието на поробеното си от комунизма отечество. Не друг, а този мъж от далечния Западен бряг на далечните Съединени щати повлече тежките окови на жертвите на червения терор, изчака на зазоряване заедно с тях палачите им, изкачи се с “враговете на народа” на бесилката, проля сълзи за невинната им кръв и дари българите с най-силните стихове за преживяното от тях национално робство.

Оказа се, че тъкмо неговата душа страстно бе горяла от мъка за събратята му в родината и по света, от омраза към червената робия и от разочарование от привидната свобода на лишения от памет, истина и морал посткомунистически ден. Не друг, а Иван Бързаков написа стиховете: "Яростно в скръбта".

Из предговора на Нася Кралевска към книгата


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

"Яростно в скръбта". Смазаното човешко достойнство и безличието на живота по време на комунистическото самовластие са намерили поетичен израз под талантливото перо на Бързаков.

В първия цикъл на стихосбирката - “Бездънната пропаст на робството”, звучат съпричастието към зловещата съдба на хилядите погубени от болшевизма човешки същества и ужасът от бремето на живота под палката на самозваните диктатори.

Вторият - “Завинаги в изгнание”, пламти от разяждаща носталгия, съчувствие към братята и сестрите в съсипаната от собствените си чада България и остра мъка от загубата на майка, дом и любима.

В третия – “Бездната днес”, диша скръбта по сегашното страдание и отчаяние в родината, като в посланията на Иван до събратята му – поети, просветва надежда в бъдещето.
Автор:
Корнелия Георгиева
Публикация:
29.10.2009 г. 17:13
Посетено:
1594
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8760-premiera-na-knigata-yarostno-v-skrabta-ot-ivan-barzakov