Издания / премиери

Премиера на "Без нея" от Рей Клуун

Продължението на бестселъра "Отива една жена при лекаря"

Премиера на "Без нея" от Рей Клуун


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" и Оnda Coffee Break
представят

"Без Нея
"
от автора на „Отива една жена при лекаря

Рей Клуун


Превод от нидерландски Мария Енчева


29 октомври 2009 (четвъртък), 19:00 ч
Onda Coffee Break, София, бул. "Цaр Освободител" 8
(срещу Руската църква)

Представят:

. Мария Енчева (преводач)
. Райчо Станев (графичен дизайнер)
. Жени Адарска (председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания)
. Христо Чешмеджиев (актьор)
. Манол Пейков (издател)


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Only love (Ray Kluun, http://www.kluun.nl)

“Тази седмица имах усещането, че съществуват два паралелни свята, които се изключват един друг. Светът на четенията и раздаването на автографи в Дронтен, Бреда, Тилбург, Айндховен, Хага и Амстердам, класацията „топ 60 на бестселърите”, 267 268 269 270-те мейла от фенове, на които тепърва трябва (и ще - имайте само малко търпение) да отговоря, и многото, изключително многото интервюта.

И от друга страна, светът на литературната критика. Рецензии, които определят книгата като лайняна, ежеседмичници, които посвещават на Клуун корица и девет (9) страници, не непременно пропити от ласкателства, рецензии, според които Клуун, в „Отива една жена при лекаря” например, „банализира универсални чувства като тъга, вина, скръб” и т.н.

По-добре ли се чувстват, като напишат нещо кофти за някого? И да, и не.

Не, тъй като читателят явно пет пари не дава за рецензии на книги. „Без нея” (Ohne sie
) наближава 100 000 продажби, които романът „Отива една жена при лекаря” задмина отдавна-отдавна. Макар че последният, който присъства на пазара от близо три години, тази седмица с нови сили бе класифициран като „блудкаж”, „банален” и „зле написан”.

Да, понеже и писателите са хора, а на всеки му се ще от време на време някой да го потупа по рамото, ако е вложил цялата си душа в нещо. „Без нея” не е „Отива една жена при лекаря”, понеже историята на „Отива една жена при лекаря” вече е написана на хартия. В „Без нея” не умира никой освен едно заблудено кенгуру, тоест не вадете пакетчетата с носни кърпички от шкафа. „Без нея” не е нищо повече или по-малко от втора и последна част на една двулогия, двулогия с работно заглавие „Happy End”, двулогия, чието резюме беше готово още преди четири години. Последното изречение на „Без нея” беше в главата ми още докато нащраквах на компютъра първите думи от ръкописа на „Отива една жена при лекаря”. Двете книги заедно възпроизвеждат една история, интерпретация на вижданията ми за приятелството и любовта, за телесната и душевната вярност, за живота и смъртта.

Заедно двете книги образуват една сурова (вярно, доста посредствена, функционално посредствена, ама самият Стейн е посредствен, а коката не помага да се пребориш с посредствеността) приказка за силата на любовта.

Два свята. Книгата е номер 1 в класациите, за щастие, на повечето читатели им е дяволски ясно какво съм искал да кажа с „Без нея”, получавам мили писма от колеги писатели, а от другата страна са рецензиите, които, както казва критикът, са лайняна работа. С тази разлика, че вече не могат да ме трогнат.

Трогват ме хората, които в мейлите си, на сайта или докато раздавам автографи ми разказват как книгите ми са успели да ги трогнат дълбоко.

Точно затова станах писател. За да докосна възможно най-много сърца.”


◊ ЗА АВТОРА

Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964 г.), известен сред приятелите си като Клуун, се занимава с маркетинг, преди да стане писател. През 2001 г. съпругата му умира на 36 години от рак. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”. Следващите му книги са „Помощ, забремених жена си” и „Без нея”, която е продължение на „Отива една жена при лекаря” и описва пътешествието му с каравана през Австралия заедно с дъщеря му в опит да се справят със загубата си. За един месец от книгата в Холандия се продават над 125 000 броя.

В момента Клуун е начело на списъка на най-продаваните автори в Холандия с „Отива една жена при лекаря” и на трето място с „Без нея”.

„Отива една жена при лекаря” печели изключително популярната награда на читателите NS Publiek Prize за 2006 г, спонсорирана от Холандските национални железници.


◊ ЗА КНИГАТА

„Кармен лежи от три дни в хола, без болка, с доволна усмивка на уста. Изглеждала е и по-добре, признавам, но все пак си мисля, че като за труп не е зле.”

Стилистично и смислово „Без нея” е като безшевно прилепен към полуавтобиографичния роман „Отива една жена при лекаря”, първата книга на Клуун. На страница 347 оставихме главния герой до бръмчащата охладителна инсталация на любовта на живота му, Кармен. Лъгал я беше с безброй жени, особено с Роус, в която дори бе успял да се влюби, докато Кармен бавно, но сигурно се топеше. Въпреки това тоя задник Стейн бешe наясно как да спечели симпатията на множеството читатели - като се впусна без страх не само в обятията на други жени, но и в мисията да се грижи за Кармен и за тригодишната им дъщеричка. И когато, напук на всичко, успя да превърне последните седмици на Кармен в най-хубавите мигове от живота й.

В „Без нея” в собствения му живот настъпва рязък завой към стария Стейн. Започва да смърка кока, усеща прилив на енергия, достатъчен за десетима и за десет жени едновременно. Роус е една от тях, но Стейн отказва да приеме втора голяма любов. За самия него това би било по-непростимо предателство спрямо Кармен от безразборното чукане с всяка срещната. Наред с това Стейн е и баща. Измъчван от чувство за вина, той до полуда си повтаря обещанието към жена си: „И ще се грижа добре за дъщеря ти.”

Внезапно обаче безсмисленото съществувание на вдовец се обръща на 180 градуса. След атентатите в Ню Йорк Стейн се разделя с оптимизма си, по настояване на Роус се среща със спиритуалния терапевт Нора и след разговора с нея решава да замине за Австралия с Луна. Един вид поклонение из местата, които е посещавала Кармен, но преди всичко пътуване към себе си. И окончателно скъсване с Роус. Тя остава вкъщи, натоварена с непосилната задача да го забрави.

Разбира се, всичко свършва добре. Клуун открива, че смъртта на Кармен не е краят на любовта, посвещава се на Луна и осъзнава, че не може нито без нея, нито без Роус. И тримата заживяват дълго и щастливо.

Във вселената на Клуун животът е простичък. Въпреки всичко накрая печели любовта, тази към Кармен в „Отива една жена при лекаря”, към собственото неродено дете и неговата майка в наръчника за бащи „Помощ! Забремених жена си”, към Луна и Роус в „Без нея”. Клуун не психологизира, не философства, нарича нещата с истинските им имена, пише без преструвки и не губи положителната си настройка. Освен това книгите му са почти-по-истински-случай („като изключим коката”, не пропуска да натърти Клуун на всяко интервю), което е още една от причините да завладее десетките хиляди читатели.

Клуун умее да пише. При това по такъв начин, че да превърне една трудна тема в нещо възприемливо и достъпно. Вече го доказа с дебюта си. Такъв талант не може да не роди нови идеи. Остава само да чакаме…

Източник: http://www.recensieweb.nl


◊ ОТЗИВИ В ПРЕСАТА

“Превъзходен роман. Въпреки темата за любовта Клуун не изпада в клишета и в патетика, пише арогантно, но със сериозен тон, който разплаква. Вероятно това му се удава, понеже е сам е изживял историята...”
Landeszeitung für die Lüneburger Heide

“Без нея” се изчита на един дъх (...)”
Frankfurter Neue Presse

“...безпощадно откровен, холандският писател те уцелва право в сърцето.”
Lausitzer Rundschau

“Суровият начин на писане на Клуун те кара да изпиташ текста с цялото си тяло, да се обливаш в пот, сърцето ти да подскача. Ето това е, което прави романа за вдовеца невероятно добър.”
20cent

“Стремителен, затрогващ и емоционален.”
Hamburger Morgenpost

”Без нея” е като малко по-дълга вестникарска колонка, която ту те разплаква, ту те разсмива: комична и натъжаваща, противоречива и абсурдна.”
Avant Garde

“След като затвориш последната страница, романът остава в теб още дълго.”
Sis

“Директен, търсещ конфронтацията, изпълнен с хумор.”
Economisch magazine

Автор:
ИК "Жанет45"
Публикация:
28.10.2009 г. 13:19
Етикети:
Посетено:
799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8745-premiera-na-bez-neya-ot-rey-kluun