Издания / премиери

"Гласове"-те на Роман Кисьов с премиера в Пловдив

Светлозар Игов представя новата книга на поета

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на стихосбирката „Гласове” от Роман Кисьов (Издателство „Авангард принт", 2009).
. Представя проф. Светлозар Игов.


На 28 октомври 2009 г., сряда, от 18 часа
в литературния салон на читалище „Възраждане” – Старинен Пловдив, ул. „Стоян Чалъков” № 1

Организатори: Дружество на писателите – Пловдив и читалище „Възраждане” – Старинен Пловдив.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Роман Кисьов е роден през 1962 г. в гр. Казанлък. Отраснал е в Русе. През 1981 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1991 – Националната художествена академия в София, специалност "Живопис" в класа на академик Светлин Русев. Работил е като художник в Русенската опера, като уредник в Градската художествена галерия в Казанлък, като преподавател по изобразително изкуство и др. Живее в София.

Твори в две направления – поезия и изобразителното изкуство. Правил е самостоятелни изложби в София и Виена. Участвал е в общи изложби в България, Италия, Македония и САЩ, както и в международни пленери по живопис (Гърция и Македония). Илюстрирал е десетки книги на световни поети.

В края на 80-те години членува в дисидентския литературен „Кръг 39”, като участва активно в неговите четения в столицата и страната, най-известното от които е Голямото поетично четене в 65-та аудитория на СУ „Св. Климент Охридски” през декември 1989 г. Негови стихове са печатани в почти всички литературни издания у нас, излъчвани са по БНТ, БНР и Националното радио на Румъния. По неговата поезия е заснет късометражният филм „Вратите на рая” (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова). Включен е в поетични антологии в България, Румъния, Македония и Индия, а също и в авторитетни литературни списания и културни издания в Русия, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и др. Поезията му е превеждана на английски, руски, нидерландски, датски, румънски, албански, сръбски, хърватски, македонски, хинди и др.

Участвал е в престижни международни форуми на световната поезия, като Стружките вечери на поезията в Македония, Поетичните нощи в Куртеа де Арджеш – Румъния и др.

През 1995 г. получава Националната награда за поезия на ДИ „Христо Г. Данов”, Пловдив (за стихосбирката „Вратите на рая”). През същата година му е присъдена и Наградата за култура и изкуство „Сексагинта приста” – Русе.

През 2006 г. е куратор на проекта „Поезия в метрото” на Метромедия – София.

Превежда съвременна руска и македонска поезия.

Автор е на книгите: „Вратите на рая”, стихотворения (1995); „Сянката на полета”, поезия (2000); „Пилигрим на Светлината”, стихОткровения (2003); „Криптус и други стихотворения” (2004, 2007); „Hodočasnik svjetla” (Пилигрим на Светлината), избрани стихове, на хърватски език – izdavačka kuća „Slovo”, Zagreb (2008); „Гласове”, стихотворения (2009).

Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
23.10.2009 г. 12:21
Посетено:
1107
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8700-glasove-te-na-roman-kisyov-s-premiera-v-plovdiv