Издания / премиери

Премиера на романа "На друг език" от Красимира Зафирова

Всяка страница от този роман е приключение на духа

Премиера на романа "На друг език" от Красимира Зафирова


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" Ви кани на премиера на романа „На друг език” от Красимира Зафирова.

В романа „На друг език” не липсва нито един от компонентите на успешните книги, появяващи се на световния пазар – тук има бляскава, неразработвана идея, сериозна, почти педантична работа с източниците, увлекателен наратив и най-важното – безспорен писателски талант.

Представят: Антоанета Николова и Виктор Самуилов.
Със специалното участие на Татяна Лолова!

22 октомври (четвъртък) 2009 г., 18.00 ч.
галерия "София прес",
София, ул. "Славянска" 29


◊ ЗА КНИГАТА

Красимира Зафирова
, която е автор на пет поетични книги, между които „Записки върху сняг” и „Правило 42”, и носител на редица национални литературни награди, сега ни поднася първия си роман („На друг език”) и отново „Настоява на дълбочината, на подтекста, на интелигентността, на освободеността, на хрумването, но и на една приглушена хуманитарно-социална и виталистична позиция. И в същото време е трезва и хирургически точна в припознаването на живия, протичащия живот. Не се притеснява от собствената си (външно погледнато) енигматичност...” (Димитър Танев - Сп. „Пламък”, бр. 7-8, 2002 г.)

В романа „На друг език” не липсва нито един от компонентите на успешните книги, появяващи се на световния пазар – тук има бляскава, неразработвана идея, сериозна, почти педантична работа с източниците, увлекателен наратив и най-важното – безспорен писателски талант.

Едни от най-изтъкнатите умове на планетата преди почти 200 години са сформирали ядрото на общество от посветени, следващи пътя на истинското познание; онова, от което намираме следи в свещените писания, разхвърляни по протежение на 5000 години. Това общество, базирано в САЩ и приело името „Нума”, от години работи върху дълбоко засекретен план за преоткриване на изначалния, “истинен” език, който би се превърнал в най-мощното оръжие, съществувало някога. Случайна находка в интернет пространството насочва вниманието на „Нума” към България, където те изпращат свой агент, натоварен със задачата да проучи доколко е голяма вероятността там да съществува подобна на тяхната организация – нещо, което би довело до опасно накланяне везните на наложеното статукво в неочаквана посока.

Красимира Зафирова умело ни превежда през морето от строго проследени, но останали необяснени факти и заедно с нея читателят акостира на брега на един съвършено нов свят, в сравнение с който пирамидите и НЛО-тата биха били само техническа подробност. Като добавим към вълнуващия наратив и предоставения ни от авторката скрупольозно съставен справочен апарат, съперничещ на този при Умберто Еко или Джойс, и бликащото неподражаемо чувство за хумор, ще видим, че пред нас се разтваря уникална и пленителна книга, каквато, смело можем да кажем, не се е появявала скоро... и не само на българския книжен пазар. Всяка страница от този роман е приключение на духа. „Всяка буква е огнище на творческа енергия.” (Морис Оландер „Археология на езиците”, 82)

Книгата притежава също и едно рядко качество, което по определението на Сент-Бьов е знак за това, че имаме насреща си истинско литературно събитие – това качество е четивността. Обръщаш страница след страница, воден от нарастващото желание да видиш какво има нататък. Събитията следват едно след друго, появяват се нови и нови тайни. Преплитането на магичното и реалното извежда текста на нивото на универсалното, което го прави полифоничен и примамливо достъпен едновременно.

Най-сетне у нас излиза книга, която и по замисъл и по изпълнение надхвърля всички национално и парадигматично зададени рамки и спокойно се разполага в мегапространството на общочовешките търсения.


Прочетете откъс от романа на Красимира Зафирова "На друг език" - специално за Електронно списание LiterNet!
Автор: ИК "Жанет 45"
21.10.2009 г. 14:39
Посетено: 932
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8692-premiera-na-romana-na-drug-ezik-ot-krasimira-zafirova