Издания / премиери

Премиера на "Мавзолей" от Ружа Лазарова

По случай 20 години от падането на комунистическите режими в Източна Европа

Премиера на "Мавзолей" от Ружа Лазарова


◊ СЪБИТИЕТО

По случай 20 години от падането на комунистическите режими в Източна Европа, Посолството на Франция и Френският институт в София организират множество прояви:

• В събота, на 17 октомври 2009, Посланикът на Франция, Г-н Етиен дьо Понсен, ще посети Ловеч, където ще положи венец на паметника на жертвите на комунистическия режим.

• А от 19 до 23 октомври, Посолството на Франция и Френският институт канят г-жа Ружа Лазарова
, българска писателка, живееща във Франция, да представи българското издание на романа си "Мавзолей" с цел да допринесе за дебатите относно спомените за този режим.


◊ КНИГАТА

"Мавзолей" (Mausolée
) е четвъртият роман на Ружа Лазарова (Rouja Lazarova). Чрез житейския път на три поколения жени в периода от 1944 г. до 90-тe години на ХХ век в България творбата „се опитва да пресъздаде специфичния маниер, чрез който комунистическата държава смазваше хората, както и постоянната надежда, която въпреки всичко е като пламък в сърцето на всеки човек” (Ружа Лазарова).

Оригиналното издание получи отлични отзиви в пресата и му бе присъдена наградата на читателките на списание "Elle". Романът на български език се издава от издателска къща "Сиела
", с подкрепата на програма „Витоша” в помощ на превода към Посолството на Франция.


◊ ОЩЕ

• Вторник, 20 октомври в 18.00 ч., в Резиденцията на Франция, г-жа Лазарова ще участва в дебат на тема „Писателите и наследството от комунизма” заедно с друг български писател, Веселин Бранев, автор на "Следеният човек"
.

• Четвъртък, 22 октомври в 18.00, г-жа Лазарова ще направи представяне на френски език на книгата си във Френския Институт.

• Ружа Лазарова ще даде пресконференция, съвместно с Веселин Бранев
в понеделник, 19 октомври, в 11.00 часа, в Резиденцията ня Франция, ул. "Оборище" № 27. Посланикът на Франция и представител на ИК "Сиела" ще присъстват на тази пресконференция.
Автор:
Мария Конакчиева, Френски инситут
Публикация:
16.10.2009 г. 23:11
Етикети:
Посетено:
767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8653-premiera-na-mavzoley-ot-ruzha-lazarova