Издания / премиери

"Будистки плаж" и във Варна

Премиера в книжарница "Хеликон"

"Будистки плаж" и във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 октомври 2009, от 18.00 ч.
в книжарница „Хеликон” във Варна (бул. „Мария Луиза” 20)


ИК „Жанет-45” представя номинирания за годишните литературни награди „Хеликон 2009” сборник с разкази от Васил ГеоргиевБудистки плаж.

Наградите "Хеликон" ще станат известни в края на годината. Книгата е отличена и със специалната награда на „Райфайзенбанк” АД на Литературни дни „Южна пролет 2009”, Хасково.

Авторът, който ще представи сам книгата си, очаква варненските медии на пресконференция в 13.00 ч. Той се надява да срещне стари и да намери нови приятели в морския град, както по време на премиерата, на чаша вино и с добра музика, така и след това на неутрален терен в Music Café Look, бул. „Княз Борис Първи” 60.


◊ АВТОРЪТ

Васил Георгиев е роден в София, 33-годишен, доктор по право на Европейския съюз, работи като адвокат. Публикува разкази и текстове в изданията „Капитал Light”, „Едно”, „Интро”, „Една седмица в София”, „Мениджър”, „Литературен вестник”, „Страница” и други.

От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката „Упътване” в списание „Една седмица в София”, където всяка седмица представя по една софийска улица.

През 2008 г. неговият разказ „Черния мъж” печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70-годишнината от смъртта на Йордан Йовков, организиран от дом-паметник „Йордан Йовков“, Добрич и електронното издание „Литературен клуб“. През 2009 г. разказът „Любов” получава втора награда на конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”.


◊ БОРИС МИНКОВ ЗА КНИГАТА

Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с “Голямото глезене“ насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения. Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал.

Как се противопоставя на инерцията на агресивния “действителен“ свят прозата от “Будистки плаж“? В текстовете на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретростилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.

“Будистки плаж” е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга. Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството “Където човек е свободен“.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.10.2009 г. 15:17
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8650-budistki-plazh-i-vav-varna