Издания / премиери

Великият роман "Портокал с часовников механизъм" за пръв път в пълно издание на български

Премиерата ще бъде и с излъчване на филма на Стенли Кубрик

Великият роман "Портокал с часовников механизъм" за пръв път в пълно издание на български


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 октомври (петък) 2009 г. от 17 часа в кино „Одеон” ще бъде представена култовата книга „Портокал с часовников механизъм
на гениалния британския писател-класик на XX век Антъни Бърджес.

Първите 200 закупили българското произведение, ще спечелят правото безплатно да гледат филмовата екранизация. Филмът по романа е на Стенли Кубрик и ще бъде излъчен непосредствено след премиерата на книгата еднократно.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Антъни Бърджес (Anthony Burgess) е считан за един от социалните пророци на ХХ век, признат още приживе за класик на модерния роман. Написаното от него преди 40 години шокира като зловеща фантастика, но се сбъдва и до днес, в съвременната ни социално-битова Матрица. Романът предизвиква множество конфликти, на които все още търсим най-верните отговори.

Портокалът се превръща в удивително траен и хранителен плод на гениалния ум и въображение на своя създател. Това е Същество, способно да върши само добро или само зло и прилича на Портокал – на външен вид уж жив организъм с привлекателен цвят и сладък сок, но същността му е сложна електронна играчка с механизъм, задвижван от Бог. Никой не знае, дали това не е всъщност самият Дявол или някоя всемогъща съзнателна машина.

„Портокал с часовников механизъм" (A Clockwork Orange
) е явление в световната литература. Това е роман-прозрение за неизбежния бунт на човека срещу обезличаващата Система – винаги и навсякъде. Това не е „сайънс фикшън“, нито „фентъзи“, а жестока аксиома, чиято формула се реализира в различни исторически периоди на различни географски дължини и ширини.

Въпреки че е измислена през далечната 1961 година, вече три поколения преоткриват героите и внушенията на книгата. Тя се запомня с несъществуващия език на Алекс и неговите приятели, със зловещата фантастика на сюжета, която намира своите проекции във всички времена и епохи. Новото издание на книгата на български е с изцяло осъвременен превод и включва  непубликуваната никога досега у нас последна глава.

Друг гениален творец – световноизвестният режисьор Стенли Кубрик създава страхотно въздействена екранна версия на романа - . Филмът от 1971 г. печели наградите на Нюйоркската филмова академия и е признат от критиката за един от 100-те шедьоври на световното кино за всички времена.

. Повече за филма на Стенли Кубрик - Stanley Kubrick's A Clockwork Orange.
Автор:
Комуникационна група "Имидж Едвъртайзинг"
Публикация:
16.10.2009 г. 11:53
Етикети:
Посетено:
1457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8644-velikiyat-roman-portokal-s-chasovnikov-mehanizam-za-prav-pat-v-palno-izdanie-na-balgarski