Издания / премиери

Представяне на “Живият архив на Васил Левски и създаването на един националeн герой”

Българска премиера на книгата на проф. Мария Тодорова

Представяне на “Живият архив на Васил Левски и създаването на един националeн герой”



◊ СЪБИТИЕТО

Исторически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
и издателство “Парадигма”

Ви канят на представянето на книгата на проф. Мария Тодорова

“Живият архив на Васил Левски”

на 19 октомври 2009 г. (понеделник)
от 18 часа в зала 1 на Ректората


◊ ЗА КНИГАТА

Изданието, дело на многогодишните наблюдения на авторката, професор в университета на Илиноис, хронологически обхваща почти два века, в които се гради посмъртната съдба на най-голямата фигура от националния ни пантеон.

Книгата започна и завършва с два дебата, разглеждането на които оформя своеобразната рамка на книгата. Първият е, актуалният през 80-те години спор за костите на Левски, който Хайтов води с археолози и историци, а вторият е огласеният през последното десетиление въпрос за канонизирането на “дякон Игнатий Васил Левски”.

Англоезичното заглавие на книгата е “Bones of Contention: The Living Archive of Vasil Levski and the Making of Bulgaria's National Hero”) излезе в началото на година в САЩ.  Българският вариант на книгата е подготвен от Димана Илиева.


◊ ДУМИ НА АВТОРА

“Тази книга документира и анализира живия архив около личността на Васил Левски – най-големия и единствен безспорен герой в българския национален пантеон. Тя е и опит да се осмисли въпроса за използването на историята, връзките й с паметта, изграждането на нацията, ритуала и търсенето на достойна индивидуална идентичност в дългия цикъл на няколко противоположни политически режима.”

Мария Тодорова
(Maria Todorova
)

Автор:
Публикация:
14.10.2009 г. 14:54
Посетено:
1482
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8631-predstavyane-na-zhiviyat-arhiv-na-vasil-levski-i-sazdavaneto-na-edin-natsionalen-geroy