Издания / премиери

Представяне на "Мигове в кибритена кутийка" от Поли Муканова

Съвременна българска поезия

Представяне на "Мигове в кибритена кутийка" от Поли Муканова


◊ СЪБИТИЕТО

На 07.10.2007 (сряда) от 18.30 часа
в Библиотеката на Британския съвет, СУ ”Климент Охридски”

ще бъде представена стихосбирката на Поли Муканова "Мигове в кибритена кутийка
"

◊ ЗА АВТОРА

Поли Муканова
е родена на 23.05.1980 г. в София. Завършва специалност „Българска филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (2004). През 2005 г. се дипломира в магистърската програма „Литературата - творческо писане" с проекта „Самоличност - дневници (2000-2005)". Магистър по философия - модул „Онтология" (2006). Дебютната й стихосбирка „Мигови во кибритна кутиjа" (2009) излиза на македонски в превод на Зоран Якимоски. В момента е докторант в СУ „Св. Климент Охридски", Философски факултет.

 
◊  ЗА КНИГАТА

Макар и да е плод на един млад талант, „Мигове в кибритена кутийка" съдържа в себе си цялостен поетичен свят, специфично настроение, което я пронизва. В книгата на чист поетичен език, необременен от „специални ефекти", са засегнати разнообразни теми от любовта и живота до писането и смъртта. Впечатление прави библейската образност и най-вече екзистенциално напрегнатото позоваване на фигурата на Йоан Кръстител. При по-внимателно четене се откриват фини препратки към постмодерната философия и психоанализа, която тук е успешно преведена на езика на лиричното преживяване. Метафорите включват и музика, теоретична физика, история. И разбира се, най-важният въпрос: Дали „аз" и „ти" са само празни местоимения и каква е езиковата химия на любовта?

Във формално отношение стихосбирката се характеризира със завидна освободеност и сръчност. Тя инкорпорира опити за хайку; нелинейна пиеса, съставена от любовна лирика; изненадващи цитати, които доказват, че талантливата поетеса може да каже каквото си поиска и да го каже по най-различни начини.


Прочетете част от стихосбирката "Мигове в кибритена кутия" на Поли Муканова - на български и на македонски:
- Електронно списание LiterNet, 15.10.2008, № 10 (107)
-
Електронно списание LiterNet, 14.05.2009. № 5 (114)
Автор: Алтера
02.10.2009 г. 22:20
Посетено: 1104
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8539-predstavyane-na-migove-v-kibritena-kutiyka-ot-poli-mukanova