Издания / премиери

Премиера на "Имигрантката" от Румен М. Еверт

Една човешка история

Премиера на "Имигрантката" от Румен М. Еверт


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" има удоволствието да ви представи
 
"Имигрантката" - роман от Румен М. Еверт

 
Представя: Митко Новков
С участието на: Мария Генчева

Премиерата на книгата ще бъде на 30 септември 2009, сряда, от 18.30 ч. в Балабановата къща, Пловдив.


◊ ЗА РОМАНА

Превърнала  се в бестселър в Германия, „Имигрантката“ е увлекателен и високохудожествен  разказ за историята на млада жена, която бяга от повсеместната мизерия, настъпила след падането на комунизма в българската й родина, и емигрира във Виена, за да открие себе си чрез този ирационален акт на освобождение. Нейната своеобразна автобиография обрисува странните феномени, съпътстващи рязката промяна в живота и ценностната система в България през 90-те години на XX век, както и съдбата на онези, избягали от родината, за да се спасят от кризата.

Историята на героинята е събрана в рамките на по-малко от едно денонощие. Докато я придружаваме по време на обичайния й работен ден във виенска кръчма, в поредица от ретроспекции пред нас се разкриват възлови преживявания от нейното минало – от началото на 60-те до средата на 90-те години от ХХ в. – които се преплитат с делника й на нелегална имигрантка.

Прецизно композираният и стилно написан роман за живота на главната героиня Лена разказва за идиличното детство в отдалечено миньорско селище в Родопите; трудните тийнейджърски години и бягството от провинциалното тесногръдие на родния край в един колкото краткотраен, толкова и катастрофален брак; усилията за отглеждане на двете й деца като самотна майка в големия град.

Когато Лена вече вярва, че е успяла да се справи с проблемите си, комунистическият режим рухва, а с него и цялата страна потъва в невъобразим хаос. Главната героиня е принудена да остави децата в България и да потърси щастието си като нелегална имигрантка във Виена. Там болката от раздялата със синовете й и постоянният страх от изселване в крайна сметка я принуждават да се реши на брак по разум с австриец.
Едва в последния момент обаче тя променя  решението си и така получава шанс за себеосъществяване – нещо, за което се е борила цял живот.◊ ЗА АВТОРА

Румен М. Еверт (Roumen M. Evert) е германец, но е живял дълги години в чужбина, като двайсет от тях е прекарал само в Англия. През последното десетилетие живее с българската си съпруга в Пловдив и Берлин.

През 80-те и 90-те години на миналия век е публикувал няколко книги на немски и английски, сред тях биография на Боб Марли и детската книга „Бодилът“. След това заедно с режисьора Гернот Краа написва едноименен сценарий, който е успешно филмиран през 1991 г.

„Имигрантката“ (Die Immigrantin
) е първа книга от трилогията „Отвъд Ландщрасе“, която разглежда тематично дихотомията на две европейски култури: латинско-западната и гръцко-източната. Втората част е пикаресков роман, в който трагедията в България се третира от комедиен аспект. Третата книга описва последните земни дни и смъртта на старец в българска провинция, докато в Манхатън рухва Световният търговски център.
Автор: Яна Бойкова
29.09.2009 г. 09:28
Посетено: 864
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8509-premiera-na-imigrantkata-ot-rumen-m-evert