Издания / премиери

"Как Мами учи децата си" - незавършената книга на Яна Язова

Първо издание в 150 номерирани екземпляра

"Как Мами учи децата си" - незавършената книга на Яна Язова


◊ СЪБИТИЕТО

В 150 номерирани екземпляра бе издадена за пръв път незавършената книга на
Яна Язова (1912-1974) - "Как Мами учи децата си" (издателство "Триада"). 

Популярните творби на една от най-нашумелите български авторки - "
Левски", "Бенковски", "Шипка", "Александър Македонски" и "Соления залив", бяха подготвени и издадени по чернови посмъртно.


◊ ЗА КНИГАТА

"Как Мами учи децата си" е последният непубликуван оригинален ръкопис на Яна Язова, запазен в 1 екземпляр и без край. Съдържа 43 страници и се съхранява в Централния държавен архив. Писан е от август 1970 до 15 август 1971 г.
 
В книгата Яна Язова събира на едно място всичките си близки. Тя ги нарича "големи" и ги възкресява, за да обучат и възпитат "малките" - деветте момиченца Емилияна, Орияна, Гълъбияна, Радияна, Дорияна, Славияна, Християна, Бибияна и Звездалияна. Папи е инж. Христо Йорданов, съпруг на Яна Язова. Маша Йорданова и Мила Ганчева заболяват едновременно и умират млади през 1942 г. Язова и Христо Йорданов се запознават край болничните легла на умиращите си сестри. Всички големи са вече отвъд при писането на ръкописа.

Правилата в училището на Мами (прототип на самата Яна Язова) отвеждат към края на романа „Соления залив“ - и по-специално към плановете на Катерина да направи приют за сираци на жертвите от преврата на 9.ІХ.1944 г. А заглавието „Голямо и Малко“ на първата част на „Соления залив“ асоциира с думите „големи“ и „малки“, срещани непрекъснато в „Как Мами учи децата си“.

Учудващо е, че подобен текст е писан по време на възпитанието до 1989 г. на децата в т.нар. макаренковски стил, но не е изненадващо за авторка като Яна Язова. Жалкото е, че ръкописът или е съхранен частично, или не е завършен. Поне е оцелял след кражбите на оригиналите на неиздадените й творби непосредствено след убийството на писателката през 1974 г. в дома й.

Текстът е разчетен и подготвен от Петър Величков. На корицата е репродуцирана за пръв път неизвестна акварелна скица на Яна Язова от прочутия портретист Григор Найденов.

Автор: Изд. "Триада"
27.09.2009 г. 23:11
Посетено: 3235
Етикети: децата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8503-kak-mami-uchi-detsata-si-nezavarshenata-kniga-na-yana-yazova