Издания / премиери

Премиера на "Фирмин" от Сам Савидж

Блестящо оригинален и богато алегоричен роман

Премиера на "Фирмин" от Сам Савидж


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет-45
" и Оnda Coffee Break
представят

“Една изпълнена с черен хумор история за изгнанието на един плъх, несподелената любов и изкупителната сила на литературата.”


"
Фирмин" от Сам Савидж
Приключенията на един беден градски плъх

С илюстрации на Фернандо Кран
Превод Надежда Радулова

. Книга на Американската библиотечна асоциация за 2006 г.
. Избор на читателите от литературен блог LITBLOG CO-OP за есен 2006
. Книга на SENSE PICK за юли 2006 г. / Избрано за 2006 г. на BOOK SENSE
. Топ дебют на списание LIBRARY JOURNAL

Премиерата на книгата ще бъде на 17 септември 2009 (четвъртък), 19:00 ч.
Onda Coffee Break, София, бул. "Цaр Освободител" 8
(срещу Руската църква)

Представят:
. Надежда Радулова
(преводач)
. Биляна Курташева (литературен критик)
. Христо Чешмеджиев (актьор)
. Манол Пейков (издател)


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

“Превърнал се неочаквано в литературен култ, „Фирмин“ (Firmin
), първият роман на 67-годишния пенсионер от Южна Каролина, разказващ приключенията на един ексцентричен, дъвчещ хартия и самосъжаляващ се гризач, цяло лято събаря книгите на Кен Фолет и Стивън Кинг от рафтовете с бестселъри в Испания и Италия.
Славата на плъха е толкова голяма в Италия, че вестник “La Repubblica“ започва скорошна своя статия с думите: „Вече всички със сигурност познават Фирмино, или поне са чували за него.“
— Из интервю с автора на Тим Мартин в Telegraph.co.uk


“Открих “Фирмин” в една литературна агенция, корицата ме викаше от дъното на купчина книги. Прочетох я за два часа и незабавно купих правата за Испания, но след няколко дни, разказвайки историята на Фирмин на колеги и писатели, купих правата за цял свят в безпрецедентна сделка, като запазих дори правото за повторно издаване в Съединените щати. Дон ДеЛило
, Едуардо Мендоса, Родриго Фресан, Хуан Масе, Дона Леон, Пере Гимферер – това са само част от авторите, които са написали отзиви за “Фирмин”... и очаквам още от Карлос Руис Сафон, Умберто Еко или Роза Монтеро, както и други... В Испания ще публикуваме книгата с огромна премиера през октомври, но предварителните мнения от писатели, журналисти, търговски проучвания, маркетинговия екип, рекламни агенции и Фернандо Кран, илюстраторът, който вдъхна живот на плъха, са толкова зашеметяващи, че “Фирмин” се превърна в проект, в който всеки иска да участва. Правата за книгата бяха продадени за секунди в Япония, Корея и Италия и има интерес от няколко издателства във Франция, Холандия, Германия и САЩ, дори преди премиерата!”

Тази книга е едно малко бижу и аз се влюбих в нея с цялата си “вяра в литературата”, както би казал самият Фирмин. Сигурна съм, че “Фирмин” е призвана да се превърне в международен символ на любовта към книгите. Осмелявам си да ви предложа да я прочетете, знаейки, че няма да загубите времето си и надявайки се, че и вие ще пожелаете да станете част от това литературно приключение.
— Елена Рамирес, редактор, издателство “Seix Barral”


“Прекрасно! “Фирмин” е книга, която е написана за Читателите, тоест за хората, които имат страст към книгата и за които книгите са толкова истински, колкото всичко друго в живот. И дори по-истински. ”
— Дона Леон


“Всеки, обичащ книгите, ще иска да има “Фирмин” (Firmin: Ein Rattenleben
) в своята библиотека.”
— Джанис Фрейм, Book Buffs, Ltd.


“Фирмин е герой от дикенсов тип... със сардонични нюанси от Кърт Вонегът
и същата ясно изразена нежност... Савидж е уловил дълбоката трагедия на един свят, в който артистичните импулси коленичат пред булдозерите... Един трогателен роман, плод на изключително творческо въображение.”
— Los Angeles Times Book Review


“Освен задълбочено изследване на отчуждението и покъртителната незабележимост на аутсайдера, “Фирмин” също така е и проницателен коментар на състоянието “човек” в едно непрестанно променящо се общество. Въображението на Савидж изплита една подобна на сън приказка, на места смешна и потресаващо трогателна, искрено чудата, но в същото време и напълно достоверна, която със сигурност ще предизвика усмивка на дълбоко задоволство по лицата на читателите.”
— Barnes & Noble


◊ ОЩЕ

За книгата

Роден в мазето на една книжарница и принуден да се бори за храна с по-едрите си и подли братя, плъхът Фирмин започва да поглъща това, което го заобикаля. Скоро разбира, че източникът му на храна го е дарил със способността да чете. Това откритие го изпълва с неутолим глад за повече книги и доста неприсъщо за плъх усещане за света и неговото собствено място в него. Докато обикаля мрачните улици на западащия бостънски квартал през 60-те години на 20. век в търсене на любов и разбиране, неговото вълнение, самота, страх и самоосъзнаване стават забележително човешки и неоспоримо трогателни. След поредица от нещастия на фона на градския упадък, Фирмин навлиза все по-дълбоко в своя въображаем душевен свят – мястото, където Джинджър Роджърс го държи в прегръдките си. Блестящо оригинален и богато алегоричен, романът “Фирмин” е изпълнен с очарование и горестен копнеж по един свят, който разбира изкупителната сила на литературата и милее за западналите театри, уникалните герои и претрупаните книжарнички.

За автора

Сам Савидж (Sam Savage) е роден в Южна Каролина, а в момента живее в Мадисън, Уисконсин. Завършил е университета “Йейл” с докторска степен по философия и е преподавал там за кратко. Работил е като монтьор на велосипеди, дърводелец, търговец на риба и печатар.

„Фирмин“
е първият му роман, който печели всички награди за дебют (дори Наградата на търговците на книги за 2007 г.), има 5 звезди в Amazon и невероятна мрежа от ентусиазирани читатели. Вторият му роман „The Cry of the Sloth“ бе издаден в САЩ в началото на септември 2009 г.

Автор: ИК "Жанет 45"
16.09.2009 г. 22:00
Посетено: 871
Етикети: Премиера
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8443-premiera-na-firmin-ot-sam-savidzh