Издания / премиери

Представяне на "Изгубена радост" от Емил Спиридонов

В рамките на Европейските дни на наследството

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 септември 2009 г. от 17.00 часа в къща музей „Емилиян Станев“ – гр. В. Търново, ще бъде представена книгата на Емил Спиридонов „Изгубена радост“ – сборник с анималистични разкази.

Събитието се осъществява в рамките на Европейските дни на наследството (18 и 19 септември), съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Разказите от сборника  на Емил Спиридонов "Изгубена радост" разкриват девствената природа на Родопа планина и нейните обитатели. Авторът – лесничей по професия, познава добре живота, навиците на дивите животни и ги описва реалистично, такива, каквито са – без идеализация и сантименталност. По този начин той внася своя дял в българската художествена литература, посветена на природата и живите същества.

Емил Спиридонов е от гр. Смолян. Дълги години работи като лесничей и се занимава с опитомяване на животни. Автор е на множество разкази, посветени на природата, на варварството на хората над нея, които събира в книгата си „Зовът на живота“. „Изгубена радост“ е ново и допълнено издание на предишната му книга. Емоционално написани, разказите обогатяват българската анималистична традиция в прозата ни, вълнуват със своята неподправеност, търсят човешкото в душите на дивите обитатели на природата. От 2 години авторът живее в гр. Елена, Великотърновско.
Автор:
Радка Пенчева
Публикация:
09.09.2009 г. 23:57
Посетено:
672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8409-predstavyane-na-izgubena-radost-ot-emil-spiridonov