Издания / премиери

Издателство "Алтера" на Аполония 2009

Представяне на три книги на Празниците на изкуствата в Созопол

Издателство "Алтера" на Аполония 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Алтера
" организира три премиери в рамките на Аполония, които ще се състоят в Художествената галерия в Созопол.


• На 05.09.2009 г. от 17 часа, Силвия Чолева ще представи сборника с разкази „Ненавистната малка Софи
с участието на авторката Росица Борковски.

• Веднага след това, на 05.09, от 18 часа. отново Силвия Чолева
ще представи стихосбирката „Къща от език с участието на автора – специалния ни гост от Любляна Йосип Ости - и преводачката Людмила Миндова.

• На 06.09.2009 г. от 18 часа ще бъде представена книгата „Свещена светлина” от Георги Тенев
.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ И АВТОРИТЕ

"Ненавистната малка Софи" от Росица Борковски

Какво да правим с ненавистната малка Сòфи, която се кикоти в душите ни? За какво може да ни послужи един недовършен глинен гювеч? Къде ли е паднал ключът, който кахърна домакиня е хвърлила от балкона на Bulgaria? Кой всъщност е убиецът на таксиметровия шофьор (дали пък не става дума за самоубийство от глупост и грубост)? А защо е черно бельото на достолепната умряла? И откъде се взе тоя Борхес с неговите кървящи гаучос (Нане и Вуте по нашенски)... Историите в предлагания сборник се щурат между небето и земята, не подценяват смешното и се шегуват със сериозното, витаят между въображаемото и реалното, милото на детството и зловещото на смъртта, за да внушат накрая светлина и любов.

Биографията на Росица Борковски е шарена като разказите ù и като времената, в които живеем: библиотекар преди, продавач на офис мебели след, по-късно коректор и редактор, а накрая керамик. Напоследък поради така връхлетелия ни глобализъм живее с постоянно заредени куфари и будува в самолети оригами, които сноват между София и Кайро. И ако предишните ù дейности са били предимно по силата и волята на обстоятелствата, писането е вече осъзнатият избор (не предопределеност) на Росица Борковски. Да видим как ще се справи.


"Къща от език" от Йосип Ости

Книгата „Къща от език” (превод Людмила Миндова) включва три от най-важните стихосбирки на Йосип Ости – „Барбара и варварина” (1990 г.), „Соломонов печат” (1995 г.) и „Rosa mystica” (2005 г.). В нея поетът изговаря без свян любовта – единствената ни къща, придаваща смисъл на думите. Той нарича тази къща едновременно и църква, и бордей. Църква с безброй запалени стихотворения-свещи за живите и мъртви хора, цветя и животни. Бордей на музите, където йерархии няма и равностойно един до друг се разхождат Марина Цветаева
, Паул Целан, Сречко Косовел, Данило Киш, Едвард Коцбек, Райнер Мария Рилке, Тагор, Хорхе Луис Борхес и още мнозина, познати и още непознати на българския читател приятели или дори братя. Защото, казва Йосип Ости, поетът „освен поети други братя няма”.

Йосип Ости е роден в Сараево (1945 г.), живее в Любляна и е един от най-добрите съвременни словенски и босненски поети. Пише и проза, есеистика, литературна критика, публицистика. Превеждан е на английски, немски, италиански, чешки, полски, турски и български.


"Свещена светлина" от Георги Тенев

„Свещена светлина” разколебава всеки, който е смятал, че познава прозата на Георги Тенев. В тази книга ни връхлита революция от сюжети, които прекрачват национални граници, идеологически и сексуални табута. В новият свят на Георги Тенев законите на историята и политиката са подложени на унищожение от модерни елити и неудържимо нахлуващи поколения.

Разказите в „Свещена светлина” ни напомнят защо научната фантастика е била жанрът на Студената война и какви войни се водят днес. „На кого принадлежи бъдещето?” е един от ключовите въпроси, а отговорът е скандален и възбуждащ.

В тези истории въображението на писателя изглежда неизчерпаемо, а литературният език е подчинен на една основна цел: концентрирано изречение и кратък, наелектризиран разказ.

Георги Тенев е автор на романите „Партиен дом
” (награда ВИК „Роман на годината” 2007), „Кристо и свободната любов”, „Вундеркинд”, на пиесите „Частите на нощта” (реж. Явор Гърдев), „Атолът” (реж. Явор Гърдев), „Стриндберг в Дамаск” (реж. Иван Добчев). Познат е на широката публика също така и като водещ и съосновател на предаването Голямото четене (The Big Read на BBC) за България.
Автор:
Алтера
Публикация:
01.09.2009 г. 22:20
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8383-izdatelstvo-altera-na-apoloniya-2009