Издания / премиери

"Корени български" - вестник за родолюбиви българи

Ново периодично издание

◊ СЪБИТИЕТО

В Стара Загора излезе от печат първият брой на вестник "Корени български".
 
Мотото на вестника е: "Любовта към Отечеството превъзходи сичките световни добрини!" (Георги Раковски).

. Редактор на това ново периодично издание е Татяна Танасова, българка (поетеса и публицист), родом от село Валя Пержей (в превод - Долината на сливите), Тараклийско, Молдова. Понастоящем със семейството си живее в Стара Загора.

. В редакционния екип на в. "Корени български" са журналистите: Станини Дешева, Таньо Клисуров, Йордан Стоев и Димитър Боримечков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БРОЯ

В обръщението към читателите Т. Танасова пише: "Темата за сънародниците извън България не е нова, теренът не е целина, но не е и благодатна почва, на която може да се посее зрънце и то благополучно да поникне. Периодично нейната актуалност се засилва под влиянието на едни или други процеси и събития. И тогава се говори малко повече за "българите-чужденци". По-нататък авторката на материала с болка в сърцето продължава: "Досега би трябвало да има трайни кълнове. Но има ли такива? Моето усещане е, че се намираме все още в началния стадий, т.е. все още запознаваме българското общество с факта, че извън географските граници на България има българи...". За тези българи е този вестник, които са "силна нация с дълбоки корени".

В първия брой на "Корени български" са публикувани стихове от Петър Бурлак-Вълканов (1939-2005) - основоположник на бесарабската българска литература, емоционалната изповед "Първата лястовица" на Анна Малешкова (Сливен), родена в същото молдовско село Валя Пержей, материалът на Светла Караянева за родовата среща на стародавния Калоянов род от Доганхисар, състояла се в Пловдив.

Д-р Николай Тодоров, делегиран преподавател от МОМН, България, в Букурещ, Румъния, представя новите книги на Асен Чилингиров ("Готи и гети") и на Петър Георгиев ("Траки, готи, славяни").

В рубриката "Нашенци по света" Емил Миланов, български дипломат във Варшава, разказва за срещите си с българите в Гора и Жупа, живеещи в Албания. В първия брой е публикуван също фоторепортажът за честването Деня на падналите за свободата на България, организиран от посолството на Република България в Румъния.

Вестникът "Корени български" си поставя следните задачи: "Да напомня на всички сънародници, озовали се по едни или други причини извън страната, за техните корени, за родината, за България. Вестникът ще информира родолюбците в страната за сънародниците в съседните страни - във Влашко и Банат, в Бесарабия и Таврия, в Западните покрайнини, в Македония, в Одринска и Егейска Тракия и другаде; същевременно ще информира българските родолюбци в чужбина за страната, откъдето са техните корени.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
25.08.2009 г. 13:11
Посетено:
2528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8352-koreni-balgarski-vestnik-za-rodolyubivi-balgari