Издания / премиери

Представяне на "Изпит по летене" от Стефан Бонев

Литературно четене в Пловдив

Представяне на "Изпит по летене" от Стефан Бонев


◊ СЪБИТИЕТО

Литературно четене на разкази от новата книга на Стефан Бонев "Изпит по летене" и от дебютния му сборник "Разкази за двама"

Водещ Георги Райчевски, с участието на актьора Янко Атанасов


На 30 юни 2009 г (вторник) от 18 часа
в читалище "Алеко Константинов" - Пловдив,
бул. "6-ти септември" 160
(на кръстовището на бул. "6-ти септември" и бул. "Цар Борис Трети Обединител")


◊ ЗА КНИГАТА "ИЗПИТ ПО ЛЕТЕНЕ"

Излезе от печат вторият сборник с разкази на Стефан Бонев "Изпит по летене". Книгата е един от проектите, спечелили  проект на община Пловдив за финансиране на книги от пловдивски автори.
 
Сборникът съдържа 29 разказа, които са  писани в различни периоди от живота на автора. Обединяващото между тях е, че всеки се чете на един дъх и поражда апетит за още. В прозата на Бонев гротеската, метафората и хиперболата вървят ръка за ръка, за да създадат ситуации и герои, които едновременно са реални и могат да бъдат докоснати, но в същото време съществуват и в паралелни измерения, изградени от чувства, емоции и възприятия.

Ако се опитаме да потърсим някаква запазена марка в разказите на Бонев, то несъмнено това е един особен вид неочакван край. Той е естествен завършек на повечето от неговите произведения. Навсякъде този край е различен и непредсказуем, като същевременно преследва някаква скрита, но много здрава вътрешна логика. Последните думи или изречения те карат да преосмислиш всичко прочетено отново и да го възприемеш по съвсем различен начин.

Освен като писател Стефан Бонев се изявява и като журналист, и като специалист по PR. Публикувал е свои разкази още от студентските си години в столични и пловдивски издания. През 2003 година живеещата в САЩ Зоя Маринчева попада на негови произведения в интернет. Следва поредица от преводи на негови разкази в годишното сп. "Two Lines" и в антологията "Thresholds", която е финалист в конкурса за превод на Texas Institute of Letters. В рецензиите стилът на Бонев е сравнен с този на Гогол
, Борхес и Кафка.

През 2005 г. излиза първата книга на Стефан Бонев
– “Разкази за двама” (ИК “Марица”). В предговора си към изданието проф. Огнян Сапарев заявява следното: “Тези кратки разказчета, тези "игри на перото", могат да сепнат всеки разглезен от популярни четива ленивец.” През същата година “Разкази за двама” грабна една от общо трите номинации за престижната награда Пловдив в областта на литературата.
Младен Влашки


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Стефан Бонев е роден на 4 април 1961 г. в Силистра. Завършва МЕИ - София. От студентските си години публикува разкази, проза, фейлетони, сатири. През последните 15 години живее в Пловдив. Първоначално работи като инженер, след това като журналист във в. “Провинция”, “Свобода”, “Марица” и PR на Пловдив и Пловдивския общински съвет. Публикува редовно свои литературни творби в местната преса и в различни електронни издания.

Автор е на сборниците с разкази "Разкази за двама" (2005) и "Изпит по летене" (2009). Негови разкази са превеждани и публикувани в американски списания и антологии.

Автор:
Публикация:
25.06.2009 г. 23:01
Етикети:
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8173-predstavyane-na-izpit-po-letene-ot-stefan-bonev