Издания / премиери

Премиера на "Хроники на злото и надеждата" от Милен Радев

Тревожни размисли за българската и за европейската ситуация в началото на 21. век

Премиера на "Хроники на злото и надеждата" от Милен Радев


◊ СЪБИТИЕТО

На 25 юни 2009 от 17 часа
в Дома на архитекта в София - ул. "Кракра" 11

Премиера на книгата "Хроники на злото и надеждата" от Милен Радев


. Книгата ще бъде представена от проф. Георги Фотев
и Христо Троански. Самият автор ще представи страници от сборника.

. Музикалният съпровод на литературната вечер е Alexandroff Ragtime Band

Сборникът на Радев излиза от издателство "Работилница за книжнина "Васил Станилов"
. В него са подбрани незагубили актуалност текстове от последните години, публикувани в Mediapool, "Детонация", "Про и Анти", "Седем" и др. Темите, засягани от автора, се простират от историческото и политическото забатачване на България, през руските мечешки услуги за Европа и в частност за Германия, до зловещите кремълски подаръци в миналото и днес.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Милен Радев е професионален преводач, художник-карикатурист и журналист, който живее в Берлин, Германия от десетилетия. Владее пет европейски езика и е автор на десетки публицистични статии, публикувани в електронните сайтове "Медиапул", "ОщеИнфо", "Вагабонд", Кафене.нет, във вестниците "Про и Анти", "Детонация" и "Седем". Познат е на българската публика от тези издания и от интернет форумите, където след всяка негова статия се разгарят пламтящи страсти и ожесточени полемики. С многообразието от теми, с темпераментния и полемичен стил и точни оценки на текущите събития, той винаги успява да разбуди оживени дискусии, спонтанни възхищения и демони на омраза. М. Радев е независим интелектуалец, сам си е работодател, не членува в партии и корпорации. Като знаем, че нищо не е случайно, можем да се досетим, че служeнето тук е подчинено на каузи, не на кариера, пари и привилегии.

Тревожните си размисли за българската и за европейската ситуация в началото на 21. век е събрал в сборник от 330 страници и 89 статии - резултат на 5-годишен труд от 2004 до 2009 г. Но като наследява най-добрите традиции на родната публицистична проза, авторът внася в нея собствена специфика - съединява по неповторим начин родолюбието и европеизма, надгражда и разширява хоризонтите на националния манталитет и мироглед. Книгата е мост към европейската културност, тя е модел за чуваемост и взаимност между българското духовно пространство и останалия свят.

Съдържанието е структурирано в 11 цикъла, с провокативни метафорични наслови: "България. Съзидание и разруха"; "Страсти македоно-български"; "Страна на розите и мутрите"; "Пост-ГДР-овски синдром"; "От Берлинале за спомен..."; "Германия и Русия: Мечешки услуги"; "Империя на Злото"; "Ленинградско сияние"; "Една академия броди из..."; "Подаръци за президента“. Разделението между циклите е условно - налице са многобройни текстуални и смислови мостове - обекти, мотиви и аналогии се пренасят и застъпват и всичко е детерминирано, както е в действителността.

Цвета Трифонова


• Запознайте се с пълния текст на рецензията на Цвета Трифонова "Европейска публицистика с българско име. За сборника „Хроники на злото и надеждата“ от Милен Радев
" в бр. 6 (115) на Електронно списание LiterNet.
Автор:
24.06.2009 г. 17:58
Посетено: 1377
Етикети: Премиера
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8167-premiera-na-hroniki-na-zloto-i-nadezhdata-ot-milen-radev