Издания / премиери

Премиера на българския превод на книгата "Лешек Балцерович" от Витолд Гадомски

Книга за Лешек Балцерович и съвременната история на Полша

Премиера на българския превод на книгата "Лешек Балцерович" от Витолд Гадомски


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 юни 2009, понеделник, от 19 ч.,
БАН - Централна сграда, Тържествена зала, ул. “15 ноември” № 1

. Съвместно с Посолството на Република Полша, Българско общество за индивидуална свобода, Издателска къща МаК

Представяне на българския превод на книгата на Витолд Гадомски “Лешек Балцерович(Издателска къща МаК)
. Превод – Десислава Попова, редактори - Камен Рикев и Роман Майевски

. С участието на Лешек Балцерович.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Лешек Балцерович (1947) – полски икономист (хабилитиран доктор на икономическите науки) и политик, кавалер на Ордена “Бял орел”, представител на икономическата школа, наричана монетаризъм, вицепремиер и министър на финансите в три правителства, бивш председател на Полската народна банка, народен представител в ІІІ Народно събрание, бивш лидер на "Съюза за свобода". През октомври 2008 г. става вицепрезидент на International Atlantic Economic Society и член на работната група на ЕС, която търси начини за преодоляване на икономическата криза.

Лешек Балцерович е една от най-важните за съвременна Европа личности. През 1989-1991 г. e вицепремиер  и министър на финансите на Полша. През този период планира и въвежда ефективни пазарни реформи. За поляците е символ на модерния капитализъм. Обичан и мразен, но дори неговите противници го уважават и оценяват заслугите му. Балцерович заема специално място сред полските политици. Продължава да е активен в обществения живот.
   
Книгата описва живота и постиженията на Лешек Балцерович, както и съвременната история на Полша – от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описва както политическите и обществени промени, така и промените в манталитета на поляците, които правят възможно приемането на реформите въпреки високата цена, която трябва да заплатят. Авторът на книгата се среща с Лешек Балцерович през 1988 г., когато той е млад доктор по икономика, известен като автор на интересна концепция за реформиране на икономиката, разработена с група негови приятели в края на 70-те. Авторът провежда няколко десетки интервюта и разговори с Балцерович. Това му помага по-добре да разбере доводите и изборите на Балцерович, да опише личния му живот и научните постижения.

Витолд Гадомски е роден през 1953 г. Водещ икономически журналист в най-големия полски вестник „Газета Виборча”, носител на национални и международни журналистически награди.


• Запознайте се със словото на Вихрен Чернокожев, произнесено на премиерата и публикувано в бр. 7 (116), 2009 на Електронно списание LiterNet: Икономиката като хуманитаристика
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
24.06.2009 г. 16:12
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/8165-premiera-na-balgarskiya-prevod-na-knigata-leshek-baltserovich-ot-vitold-gadomski